Univerzitet u Beograd - Poljoprivredni fakultet
AgroSpace - Repozitorijum Poljoprivrednog fakulteta
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Srpski (latinica) 
    • Engleski
    • Srpski (ćirilica)
    • Srpski (latinica)
  • Prijava
Pregled zapisa 
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Pregled zapisa
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Pregled zapisa
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Variability of production characteristics of swine in farms in Serbia

Varijabilnost proizvodnih osobina svinja na farmama u Srbiji

Thumbnail
2002
368.pdf (426.2Kb)
Autori
Petrović, Milica
Teodorović, Milan
Radojković, Dragan
Radović, Ivan
article (publishedVersion)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentu
Apstrakt
Work on pig enhancement will continue to deal with improving reproduction characteristics, growth characteristics, feed utilization, trunk and meat quality, and management confidence. On the one hand, adequate methods of quantitative and mollecular genetics will be used, and on the other there will be efforts to increase probability that genetic potential of the animal is exhibited in practical conditions. The objective of this work was to see how and to what extent genetic potential in swine is exhibited in practical conditions. The variability of production characteristics of swine in farms in the Republic of Serbia was examined during a period of 10 years (1991-2000). Reproductive, fattening and trunk quality characteristics varied among farms, genotypes and year of investigation. The average revealed analyzed characteristics in swine are not satisfactory. There is a wide range in the variation of all characteristics among the farms. There are differences between the characteristics... of the same swine genotype with regard to the tendency they exhibit per year or farm. Some of them have not shown a clear tendency to increase or reduce, but varied from year to year. The effects of selection and cross-breeding differed considerably.

U oplemenjivanju svinja i dalje će se raditi na poboljšanju reproduktivnih osobina, osobina porasta, iskorišćavanja hrane, kvaliteta trupa i mesa i udobnosti menadžmenta. S jedne strane koristiće se adekvatne metode kantitativne i molekularne genetike, a sa druge će se nastojati povećati verovatnoća da se genetski potencijal grla ispolji u praktičnim uslovima. Koliko je i kako ispoljen genetski potencijal svinja u praktičnim uslovima bio je cilj ovog rada. Varijabilnost proizvodnih osobina svinja na farmama u R. Srbiji ispitivana je u desetogodišnejm periodu (1991-2000. god). Reproduktivne, tovne i osobine kvaliteta trupa svinja variraju između farmi genotipova i godina ispitivanja. Prosečna ispoljenost analiziranih osobina svinja je nezadovoljavajuća. Širok je raspon variranja svih osobina svinja između farmi. Razlike postoje između osobina istog genotipa svinja s obzirom na tendenciju koju ispoljavaju po godinama i farmama. Neke od njih nisu ispoljile jasan trend povećanja ili smanje...nja već su varirale iz godine u godinu. Efekti selekcije i ukrštanja su veoma različiti.

Ključne reči:
swine / variability / selection / svinje / varijabilnost / selekcija
Izvor:
Veterinarski glasnik, 2002, 56, 1-2, 89-96
Izdavač:
  • Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd

DOI: 10.2298/VETGL0202089P

ISSN: 0350-2457

[ Google Scholar ]
URI
http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/371
Kolekcije
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
Institucija/grupa
Poljoprivredni fakultet

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu AgroSpace | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

Kompletan repozitorijumInstitucije/grupeAutoriNasloviTemeOva institucijaAutoriNasloviTeme

Statistika

Pregled statistika

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu AgroSpace | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB