Приказ основних података о документу

Promena kvaliteta i antioksidativnog potencijala pri smrzavanju maline

dc.creatorStevanović, Snežana
dc.creatorJanković, Miodrag
dc.creatorMarković, Dragan
dc.creatorSimonović, Vojislav
dc.creatorKosi, Franc F.
dc.creatorMilovančević, Uroš
dc.creatorStojković, Milena
dc.date.accessioned2020-12-17T21:10:21Z
dc.date.available2020-12-17T21:10:21Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn0350-1426
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/3642
dc.description.abstractMore recently the interest for antioxidant properties of food was increased, due to their health-promoting properties. In the analysis of food, in addition to finding the usual quality parameters, one more often determines its antioxidant potential. The present study evaluated the effect of freezing process on raspberry fruits changes. The content of dry matter, total sugars and acids, vitamin C, as well as sensory analysis of quality were determined. Antioxidant potential was measured by DPPH method, testing the ability of DPPH radical neutralization. The results indicate that the freezing caused minor changes in chemical quality parameters. The changes in sensory quality characteristics were higher. The most marked was the loss of consistency, then flavor changes, and the taste of raspberry fruit was some modified.en
dc.description.abstractU novije vreme antioksidativnim svojstvima hrane pridaje se veliki značaj zbog pozitivnog uticaja na zdravlje ljudi. Pri analizi hrane, pored utvrđivanja uobičajenih parametara kvaliteta, sve češće se određuje i njen antioksidativni potencijal. U radu su analizirane promene do kojih dolazi pri smrzavanju maline. Utvrđivan je sadržaj suve materije, ukupnih šećera i kiselina, vitamina C, kao i senzorna analiza kvaliteta. Antioksidativni potencijal meren je metodom DPPH, ispitivanjem sposobnosti neutralizacije DPPH radikala. Dobijeni rezultati ukazuju da pri smrzavanju dolazi do neznatnih promena hemijskih parametara kvaliteta. U senzornim karakteristikama promene su nešto veće. Najupadljiviji je gubitak konzistencije, zatim arome, a donekle je izmenjen i ukus plodova.sr
dc.publisherSavez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS), Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceKlimatizacija, grejanje, hlađenje
dc.subjectfreezingen
dc.subjectraspberryen
dc.subjectqualityen
dc.subjectantioxidant potentialen
dc.subjectchemical compositionen
dc.subjectsensory analysisen
dc.subjectsmrzavanjesr
dc.subjectmalinasr
dc.subjectkvalitetsr
dc.subjectantioksidativni potencijalsr
dc.subjecthemijski sastavsr
dc.subjectsenzorna analizasr
dc.titleChanges of quality and antioxidative potential by raspberry freezingen
dc.titlePromena kvaliteta i antioksidativnog potencijala pri smrzavanju malinesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage92
dc.citation.issue2
dc.citation.other43(2): 89-92
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage89
dc.citation.volume43
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3642
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу