Приказ основних података о документу

Uticaj termičke obrade mleka na tok difuzije soli kroz sir

dc.creatorPudja, Predrag
dc.creatorRadovanović, Mira
dc.creatorVladisavljević, Goran
dc.creatorVučić, Tanja
dc.creatorMiočinović, Jelena
dc.date.accessioned2020-12-17T17:51:57Z
dc.date.available2020-12-17T17:51:57Z
dc.date.issued2001
dc.identifier.issn0353-6564
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/359
dc.description.abstractThe main purpose of this research was to investigate salt diffusion in Edam cheese types with different milk heat treatments: (65°C/20 min; 75°C/10 min; 85°C/5 min; 95°C/ 5 min). The influence of salting time and slice thickness on salt and water diffusion were investigated. Cheeses produced from milk subjected to more severe heat treatment showed faster salting process and higher final salt concentration. However, increase of the severity milk heat treatment yielded in less water expulsion during salting process. .en
dc.description.abstractU radu je ispitana kinetika difuzije soli pri soljenju sireva edamskog tipa sa različitim režimima termičke obrade mleka i to: 65°C/20 min; 75°C/10 min; 85°C/5 min; 95°C/5 min. Proučen je uticaj vremena soljenja i debljine uzorka sira na dinamiku kretanja soli i vode kroz sirno testo. Ustanovljeni su uticaji različitih termičkih tretmana na tok difuzije soli i poređeni sa rezultatima kontrolnog sira odnosno sira proizvedenog na tradicionalan način. Svi uzorci proizvedeni od mleka termički tretiranog na višim temperaturama, na kraju soljenja (240 min) pokazuju veću koncentraciju soli i veći sadržaj vode u odnosu na kontrolni sir. .sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourcePrehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi
dc.subjectmilk heat treatmentsen
dc.subjectsalting of cheesesen
dc.subjectsalt diffusionen
dc.subjectcheese wateren
dc.subjecttermički tretmansr
dc.subjectsoljenje sirevasr
dc.subjectdifuzija solisr
dc.subjectvoda u sirusr
dc.titleThe influence of milk heat treatments on salt diffusion in cheeseen
dc.titleUticaj termičke obrade mleka na tok difuzije soli kroz sirsr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage58
dc.citation.issue1-2
dc.citation.other12(1-2): 55-58
dc.citation.spage55
dc.citation.volume12
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_359
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу