Приказ основних података о документу

Utvrđivanje koeficijenata ekonomskog selekcijskog indeksa za mlečne krave

dc.creatorIvanović, Sanjin
dc.creatorStanojević, Dragan
dc.creatorNastić, Lana
dc.creatorJeločnik, Marko
dc.date.accessioned2020-12-17T21:07:31Z
dc.date.available2020-12-17T21:07:31Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn0352-3462
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/3594
dc.description.abstractThere is no research regarding economic effects of genetic improvement for dairy cattle in Serbia. Therefore, the goal of this paper is to determine economic values for various production traits (milk yield, milk fat content and proteins content) in dairy production, as well as to determine total economic selection index. The research is based on data which include 9,516 lactations of 4,893 milking cows from 7 farms. Data were collected during the period 2004 - 2012. Authors used sensitivity analysis and partial budgeting approach to determine changes in revenues caused by variations of particular production traits. It was determined that within economic selection index the most important trait is milk yield, while values for other traits are almost negligible. On the other hand, it is expected that importance of certain traits will be changed after Serbian accession to the European Union.en
dc.description.abstractU Republici Srbiji do sada ne postoje istraživanja koja se odnose na ekonomske efekte genetskog unapređenja mlečnih krava. Zbog toga je cilj ovog rada utvrđivanje ekonomske vrednosti za različite proizvodne osobine (prinos mleka u standardnoj laktaciji, sadržaj mlečne masti i sadržaj proteina) u proizvodnji mleka, kao i da utvrdi ukupni ekonomski selekcijski indeks. Istraživanje je bazirano na podacima koji obuhvataju 9.516 laktacija 4.893 muznih krava sa 7 farmi. Podaci su prikupljeni tokom perioda 2004 - 2012. godina. Autori su koristili senzitivnu analizu, kao i metod diferencijalne kalkulacije da bi utvrdili promene u prihodima uzrokovane variranjem pojedinačnih proizvodnih osobina. Utvrđeno je da je u okviru ekonomskog selekcijskog indeksa najvažnija osobina prinos mleka u standardnoj laktaciji, dok su vrednosti ostalih proizvodnih osobina gotovo zanemarljive. Sa druge strane, očekuje se da će se značaj pojedinih proizvodnih osobina promeniti nakon pristupanja Srbije Evropskoj Uniji.sr
dc.publisherNaučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31051/RS//
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46006/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceEkonomika poljoprivrede
dc.subjecteconomic selection indexen
dc.subjectdairy cowsen
dc.subjectproduction traitsen
dc.subjectmilk qualityen
dc.subjectrevenueen
dc.subjectekonomski selekcijski indekssr
dc.subjectmlečne kravesr
dc.subjectproizvodne osobinesr
dc.subjectkvalitet mlekasr
dc.subjectprihodsr
dc.titleDetermination of economic selection index coefficients for dairy cowsen
dc.titleUtvrđivanje koeficijenata ekonomskog selekcijskog indeksa za mlečne kravesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-SA
dc.citation.epage875
dc.citation.issue4
dc.citation.other61(4): 861-875
dc.citation.rankM24
dc.citation.spage861
dc.citation.volume61
dc.identifier.doi10.5937/ekoPolj1404861I
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/2183/3591.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу