Приказ основних података о документу

Deficit i suficit selena u živine

dc.creatorTodorović, Mirjana
dc.creatorHristov, Slavča
dc.creatorMihailović, Momčilo
dc.date.accessioned2020-12-17T17:51:27Z
dc.date.available2020-12-17T17:51:27Z
dc.date.issued2001
dc.identifier.issn0350-1205
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/351
dc.description.abstractDeficiencies of selenium in diet in poultry (below 0,15 mg/kg) lead to poor increasing, disturbance of health state and decreasing of reproductive capacities. The most frequent diseases caused by deficit of selenium are: exudative diathesis, pancreatic fibrosis and muscular dystrophy. Surplus of selenium can cause acute or chronic sclenosis. Acute selenosis is appeared when poultry take high levels of selenium in short time period. It is manifested by rapid breathing, vomiting, diarrhea, tetanus spasms and deaths occur due to suffocation. Chronic selenosis is appeared when poultry take diet containing more than 5 and less then 40 mg Se/kg in longer time period. It is shown by increase of concentration of Se in blood and muscles, reducing growth and increasing mortality at levels higher than 15 mg Se/kg diet. Level of selenoenzyme OSH-Px is not linear dependence to level above necessary, the activities of this enzyme show the effect of plateau, so that more selenium does not to further increasing of its activity.en
dc.description.abstractDeficit selena u hrani kod živine (ispod 0,15 mg/kg) dovodi do slabijeg prirasta, poremećaja zdravstvenog stanja i smanjenja reproduktivnih sposobnosti. Najčešća oboljenja prouzrokovana deficitom selena su: eksudativna dijateza, fibroza pankreasa i mišićna distrofija. Suficit selena kod živine može da izazove akutnu ili kroničnu selenozu. Akutna selenoza se javlja kada živina u kratkom vremenskom intervalu unese visoke nivoe selena. Ona se manifestuje ubrzanim disanjem, povraćanjem, dijareom, tetanusnim grčevima, a uginuća nastaju usled ugušenja. Hronična selenoza nastaje kada živina duži vremenski period unosi hranu koja sadrži više od 5 a manje od 40 mg Se/kg. Ona se manifestuje porastom Se u krvi i mišićima, smanjenim prirastom i povećanim mortalitetom pri nivoima višim od 15 mg Se/kg hrane. Nivo selenoenzima GSH-Px nije u linearnoj zavisnosti od nivoa selena u hrani. Pri povećanju nivoa iznad potrebnih, aktivnost ovog enzima pokazuje efekat platoa, tako da viši sadržaji selena ne dovode do daljeg povećanja njegove aktivnosti.sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.sourceSavremena poljoprivreda
dc.subjectdeficiten
dc.subjectsurplusen
dc.subjectseleniumen
dc.subjectpoultryen
dc.subjectdeficitsr
dc.subjectsuficitsr
dc.subjectselensr
dc.subjectživinasr
dc.titleDeficiency and excessive levels of selenium in poultryen
dc.titleDeficit i suficit selena u živinesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage142
dc.citation.issue3-4
dc.citation.other50(3-4): 137-142
dc.citation.spage137
dc.citation.volume50
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_351
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу