Univerzitet u Beograd - Poljoprivredni fakultet
AgroSpace - Repozitorijum Poljoprivrednog fakulteta
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Srpski (latinica) 
    • Engleski
    • Srpski (ćirilica)
    • Srpski (latinica)
  • Prijava
Pregled zapisa 
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Pregled zapisa
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Pregled zapisa
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Application possibilities of Raman spectroscopy in the investigation of milk and dairy products

Mogućnosti primene Raman spektroskopije u ispitivanju mleka i proizvoda od mleka

Thumbnail
2013
3382.pdf (587.8Kb)
Autori
Nedeljković, Aleksandar
Miočinović, Jelena
Radovanović, Mira
Pudja, Predrag
Članak u časopisu (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentu
Apstrakt
Raman spectroscopy is a vibrational spectroscopic technique based on inelastic light scattering. This non-destructive, non-contact technique provides a number of qualitative and quantitative information about the different samples and has been applied in many fields of research. In combination with an optical microscope this method is ideal for testing of heterogeneous systems. The limitations of this technique include problems with fluorescence, but nowadays they are significantly reduced with developed instrumental solutions. Thanks to the numerous advantages (very weak signal lead, working with concentrated solutions, a wide range of sample types, etc.), Raman spectroscopy has great potential for application in the examination of milk and milk products.
Raman spektroskopija je vibraciona spektroskopska tehnika koja se zasniva na neelastičnom rasejanju svetlosti. Ova nedestruktivna, bezkontaktna tehnika daje brojne kvalitativne i kvantitativne informacije o različitim uzorcima i našla je primenu u mnogim oblastima istraživanja. U kombinaciji sa optičkim mikroskopom idealna je za ispitivanje heterogenih sistema. Od početka primene, ograničenja ove tehnike tiču se problema sa fluorescencijom, koji su se razvojem instrumentalnih rešenja danas značajno smanjili. Zahvaljujući prednostima koje pruža (vrlo slab signal vode, rad sa koncentrovanim rastvorima, širok opseg tipova uzoraka i dr.), Raman spektroskopija ima vrlo veliki potencijal za primenu u ispitivanju mleka i proizvoda od mleka.
Ključne reči:
Raman spectroscopy / wavelength / milk fat / protein / Raman spektroskopija / talasna dužina / mlečna mast / proteini
Izvor:
Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi, 2013, 24, 1, 13-18
Izdavač:
  • Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd
Finansiranje / projekti:
  • Advancing research in agricultural and food sciences at Faculty of Agriculture, University of Belgrade (EU-316004)
  • Unapređenje i razvoj higijenskih i tehnoloških postupaka u proizvodnji namirnica životinjskog porekla u cilju dobijanja kvalitetnih i bezbednih proizvoda konkurentnih na svetskom tržištu (RS-46009)

ISSN: 0353-6564

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3385
URI
http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/3385
Kolekcije
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
Institucija/grupa
Poljoprivredni fakultet
TY  - JOUR
AU  - Nedeljković, Aleksandar
AU  - Miočinović, Jelena
AU  - Radovanović, Mira
AU  - Pudja, Predrag
PY  - 2013
UR  - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/3385
AB  - Raman spectroscopy is a vibrational spectroscopic technique based on inelastic light scattering. This non-destructive, non-contact technique provides a number of qualitative and quantitative information about the different samples and has been applied in many fields of research. In combination with an optical microscope this method is ideal for testing of heterogeneous systems. The limitations of this technique include problems with fluorescence, but nowadays they are significantly reduced with developed instrumental solutions. Thanks to the numerous advantages (very weak signal lead, working with concentrated solutions, a wide range of sample types, etc.), Raman spectroscopy has great potential for application in the examination of milk and milk products.
AB  - Raman spektroskopija je vibraciona spektroskopska tehnika koja se zasniva na neelastičnom rasejanju svetlosti. Ova nedestruktivna, bezkontaktna tehnika daje brojne kvalitativne i kvantitativne informacije o različitim uzorcima i našla je primenu u mnogim oblastima istraživanja. U kombinaciji sa optičkim mikroskopom idealna je za ispitivanje heterogenih sistema. Od početka primene, ograničenja ove tehnike tiču se problema sa fluorescencijom, koji su se razvojem instrumentalnih rešenja danas značajno smanjili. Zahvaljujući prednostima koje pruža (vrlo slab signal vode, rad sa koncentrovanim rastvorima, širok opseg tipova uzoraka i dr.), Raman spektroskopija ima vrlo veliki potencijal za primenu u ispitivanju mleka i proizvoda od mleka.
PB  - Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd
T2  - Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi
T1  - Application possibilities of Raman spectroscopy in the investigation of milk and dairy products
T1  - Mogućnosti primene Raman spektroskopije u ispitivanju mleka i proizvoda od mleka
EP  - 18
IS  - 1
SP  - 13
VL  - 24
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3385
ER  - 
@article{
author = "Nedeljković, Aleksandar and Miočinović, Jelena and Radovanović, Mira and Pudja, Predrag",
year = "2013",
abstract = "Raman spectroscopy is a vibrational spectroscopic technique based on inelastic light scattering. This non-destructive, non-contact technique provides a number of qualitative and quantitative information about the different samples and has been applied in many fields of research. In combination with an optical microscope this method is ideal for testing of heterogeneous systems. The limitations of this technique include problems with fluorescence, but nowadays they are significantly reduced with developed instrumental solutions. Thanks to the numerous advantages (very weak signal lead, working with concentrated solutions, a wide range of sample types, etc.), Raman spectroscopy has great potential for application in the examination of milk and milk products., Raman spektroskopija je vibraciona spektroskopska tehnika koja se zasniva na neelastičnom rasejanju svetlosti. Ova nedestruktivna, bezkontaktna tehnika daje brojne kvalitativne i kvantitativne informacije o različitim uzorcima i našla je primenu u mnogim oblastima istraživanja. U kombinaciji sa optičkim mikroskopom idealna je za ispitivanje heterogenih sistema. Od početka primene, ograničenja ove tehnike tiču se problema sa fluorescencijom, koji su se razvojem instrumentalnih rešenja danas značajno smanjili. Zahvaljujući prednostima koje pruža (vrlo slab signal vode, rad sa koncentrovanim rastvorima, širok opseg tipova uzoraka i dr.), Raman spektroskopija ima vrlo veliki potencijal za primenu u ispitivanju mleka i proizvoda od mleka.",
publisher = "Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd",
journal = "Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi",
title = "Application possibilities of Raman spectroscopy in the investigation of milk and dairy products, Mogućnosti primene Raman spektroskopije u ispitivanju mleka i proizvoda od mleka",
pages = "18-13",
number = "1",
volume = "24",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3385"
}
Nedeljković, A., Miočinović, J., Radovanović, M.,& Pudja, P.. (2013). Application possibilities of Raman spectroscopy in the investigation of milk and dairy products. in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi
Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd., 24(1), 13-18.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3385
Nedeljković A, Miočinović J, Radovanović M, Pudja P. Application possibilities of Raman spectroscopy in the investigation of milk and dairy products. in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi. 2013;24(1):13-18.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3385 .
Nedeljković, Aleksandar, Miočinović, Jelena, Radovanović, Mira, Pudja, Predrag, "Application possibilities of Raman spectroscopy in the investigation of milk and dairy products" in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi, 24, no. 1 (2013):13-18,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3385 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu AgroSpace | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

Kompletan repozitorijumGrupeAutoriNasloviTemeOva institucijaAutoriNasloviTeme

Statistika

Pregled statistika

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu AgroSpace | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB