Приказ основних података о документу

Uticaj nadmorske visine na pomološko-tehnološka svojstva kultivara dunje Vranjska i Leskovačka

dc.creatorVeličković, Milovan
dc.creatorRadivojević, Dragan
dc.date.accessioned2020-12-17T17:50:23Z
dc.date.available2020-12-17T17:50:23Z
dc.date.issued2001
dc.identifier.issn0354-5695
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/334
dc.description.abstractThe paper presents results of comparative testing of Vranjske and Leskovačke quince cultivars obtained under identical growing conditions in the vegetation period from 1998 to 2009. The analysis included the most important biophysical and biochemical parameters of quality. The larger fruit mass (g) was noticed in Vranjska than in Leskovačka quince cultivar (338.10 : 293.73). At the same time, the height and diameter of Vranjska cultivar were also greater. Furthermore, the fruit stalk was longer (2.80 cm : 1.82 cm). The fruit soluble solids content was higher in Leskovačka than in Vranjska quince cultivar (13.16 % : 12.56 %), while the ratio of other biochemical properties was as follows: 8.61 % : 8.21 % (total sugars), 7.75 % : 6.84 % (reduced sugars) and 0.98 % : 0.44 % (total acids). This is primarily a property of cultivar under certain agroecological conditions. In contrast to mentioned disadvantages, Leskovačka quince cultivar, having better technological properties than Vranjska cultivar, is still important for further spreading and technological processing, as well as for storing.en
dc.description.abstractU radu su prikazani rezultati komparativnih izučavanja biofizičkih i biohemijskih svojstava Vranjske i Leskovačke dunje na različitim nadmorskim visinama. Utvrđen je određen uticaj nadmorske visine na: masu ploda, veličinu ploda, dužinu peteljke, sadržaj suve materije, sadržaj ukupnih i redukujućih šećera, ukupnih kiselina i vitamina C, što ukazuje na potrebu pravilne rejonizacije ove vrste voća, pri čemu se posebna pažnja mora obratiti na nadmorsku visinu. U okviru obavljenih istraživanja povoljniji rezultati su dobijeni na nižim nadmorskim visinama (140; 370 m) u odnosu na nadmorsku visinu od 550 m. Na povoljnim ekspozicijama sorte dunje se mogu uspešno gajiti do nadmorske visine od 600 m, a sa manje uspeha i na većoj nadmorskoj visini. Ovo je utoliko značajnije, ako se zna da dužina vegetacije utiče na kvalitet ploda, a ista je u funkciji određene nadmorske visine.sr
dc.publisherSavez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceJournal of Scientific Agricultural Research
dc.subjectbiochemical parametersen
dc.subjectbiophysical parametersen
dc.subjectfruiten
dc.subjectquinceen
dc.titleEffects of altitudes on pomological and technological properties of Vranjska and Leskovačka quince cultivarsen
dc.titleUticaj nadmorske visine na pomološko-tehnološka svojstva kultivara dunje Vranjska i Leskovačkasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage32
dc.citation.issue3-4
dc.citation.other62(3-4): 27-32
dc.citation.spage27
dc.citation.volume62
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_334
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу