Приказ основних података о документу

Voluminozna (kabasta) stočna hrana kao faktor ekonomskog unapređenja ovčarske proizvodnje u Srbiji

dc.creatorArsić, Slavica
dc.creatorJovanović, Marijana
dc.creatorVučković, Savo
dc.date.accessioned2020-12-17T20:52:28Z
dc.date.available2020-12-17T20:52:28Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.issn0354-1320
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/3340
dc.description.abstractForage crops linking the plant and livestock production; under conditions where intensive livestock farming, production is based on the use of land, water and solar energy, and with respect for the principles of safe food and protecting the environment. The objective of this paper is to show the possibility of utilization of meadows and pastures, as well as the cheapest basic nutrients in animal feed production. To ensure a stable and economical production of milk, meat, wool, and of progeny in sheep production, great attention should be paid to the production of high-quality forage and concentrates. In Serbia of the total agricultural area of 5.051 thousand ga, meadows occupying 12,4% and pastures occupies 16,6%. Their total percentage paicupation is 19%, from which is obtained 2,1 t ha-1green mass or 0,8% of hay. Forage crops cultivated to 9,1% of total agricultural land used, while compared to the total sown area is 15%, for a total of meadows and pasture was 38,1% of that is used in livestock feed for cattle. This paper presents a comparative analysis of meadows and pastures in Serbia with the surface of the former Yugoslav republics, as well as the percentage of meadows and pastures in the total agricultural land in 2011 in Serbia and the former Yugoslav republics. Sheep production is primarily regionally distributed in the mountainous areas and regions where there is significant participation in grassland structure utilization of agricultural land.en
dc.description.abstractProizvodnja krmnog bilja povezuje biljnu i stočarsku proizvodnju; gde se u uslovima intenzivnog stočarstva proizvodnja bazira na korišćenju zemljišta, vode i sunčeve energije, uz poštovanje principa proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane i očuvanja životne sredine. Cilj ovog rada je ukazivanje mogućnost iskorišćavanja livada i pašnjaka, kao osnovnih najjeftinijih hraniva u proizvodnji stočne hrane. Da bi se obezbedila stabilna i ekonomična proizvodnja mleka, mesa, vune, kao i priplodnog podmlatka u ovčarskoj proizvodnji, veliku pažnju treba posvetiti proizvodnji kvalitetnih kabastih hraniva i koncentrata. U Srbiji od ukupne korišćene poljoprivredne površine od 5.051 hilj. hektara, livade zauzimaju 12,4%, a pašnjaci 16,6%. Njihovo ukupno procentualno učešće iznosi 29,0%, sa kojih se dobija oko 2,1 t/ha zelene mase, odnosno 0,8 t/ha sena. Krmno bilje se uzgaja na 9,1% od ukupno korišćene poljoprivredne površine, dok u odnosu na ukupno zasejane površine iznosi 15,0%,što ukupno sa livadama i pašnjacima iznosi 38,1% površine koja se koristi u stočarstvu za ishranu stoke. U radu je prikazana i komparativna analiza površine livada i pašnjaka u Srbiji sa površinama bivših Jugoslovenskih Republika, kao i procentualno učešće livada i pašnjaka u ukupnom poljoprivrednom zemljištu u 2011. godini u Srbiji i bivšim Jugoslovenskim Republikama. Ovčarstvo je pretežno regionalno raspoređeno u brdsko-planinskim područjima i regionima gde je značajnije učešće pašnjaka u strukturi iskorišćavanja poljoprivrednog zemljišta.sr
dc.publisherInstitut PKB Agroekonomik, Padinska skela
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31016/RS//
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46006/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceZbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik
dc.subjectsheep farmingen
dc.subjectagricultural landen
dc.subjectmeadowsen
dc.subjectpasturesen
dc.subjectfodderen
dc.subjectovčarstvosr
dc.subjectpoljoprivredna površinasr
dc.subjectlivadesr
dc.subjectpašnjacisr
dc.subjectstočna hranasr
dc.titleVoluminous (bulky) fodder as a factor of economic improvement sheep production in Serbiaen
dc.titleVoluminozna (kabasta) stočna hrana kao faktor ekonomskog unapređenja ovčarske proizvodnje u Srbijisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage158
dc.citation.issue3-4
dc.citation.other19(3-4): 147-158
dc.citation.rankM52
dc.citation.spage147
dc.citation.volume19
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/1959/3337.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3340
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу