The effect of antioxidants on preventing the retained placenta in dairy cows
Efekat antioksidanasa na sprečavanje pojave zadržavanja posteljice kod mlečnih krava
Abstract
Retaining of placenta is one of the most common ailments in dairy cows and it occurrs if placenta is not removed in the period of 12-14 hour after calving. The ailment is of multifactorial etiology and a primary cause is often unknown. During periparturient period in cows the metabolical, hormonal and biochemical changes are observed. Immunosuppression also characterizes this period and it is associated with endocrinal changes and decreased feed intake. Reduced function of neutrophiles before parturition is in correlation with increased frequency of incidence of postparturition ailments. Selenium and vitamin E are the most important antioxidants which have a positive effect on neutrophiles function protecting them from oxidative damage.
Zadržavanje posteljice je jedno od najčešćih oboljenja mlečnih krava, a nastaje ukoliko se posteljica ne izbaci u periodu od 12-14h nakon teljenja. Oboljenje je multifaktorijalne etiologije, a primarni uzrok često ostaje nepoznat. U toku peripartalnog perioda kod krava dolazi do metaboličkih, hormonalnih i biohemijskih promena. Imunosupresija takođe karakteriše ovaj period, a u vezi je sa endokrinim promenama i smanjenim unosom hrane. Smanjena funkcija neutrofila pre porođaja u korelaciji je sa povećanom učestalošću nastanka postpartalnih oboljenja. Selen i vitamin E su najvažniji antioksidansi koji pozitivno utiču na funkciju neutrofila štiteći ih od oksidativnog oštećenja.
Keywords:
dairy cows / placenta retaining / selenium / vitamin ESource:
Biotechnology in Animal Husbandry, 2013, 29, 4, 581-589Publisher:
- Institut za stočarstvo, Beograd
Funding / projects:
Collections
Institution/Community
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Joksimović-Todorović, Mirjana AU - Davidović, Vesna PY - 2013 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/3225 AB - Retaining of placenta is one of the most common ailments in dairy cows and it occurrs if placenta is not removed in the period of 12-14 hour after calving. The ailment is of multifactorial etiology and a primary cause is often unknown. During periparturient period in cows the metabolical, hormonal and biochemical changes are observed. Immunosuppression also characterizes this period and it is associated with endocrinal changes and decreased feed intake. Reduced function of neutrophiles before parturition is in correlation with increased frequency of incidence of postparturition ailments. Selenium and vitamin E are the most important antioxidants which have a positive effect on neutrophiles function protecting them from oxidative damage. AB - Zadržavanje posteljice je jedno od najčešćih oboljenja mlečnih krava, a nastaje ukoliko se posteljica ne izbaci u periodu od 12-14h nakon teljenja. Oboljenje je multifaktorijalne etiologije, a primarni uzrok često ostaje nepoznat. U toku peripartalnog perioda kod krava dolazi do metaboličkih, hormonalnih i biohemijskih promena. Imunosupresija takođe karakteriše ovaj period, a u vezi je sa endokrinim promenama i smanjenim unosom hrane. Smanjena funkcija neutrofila pre porođaja u korelaciji je sa povećanom učestalošću nastanka postpartalnih oboljenja. Selen i vitamin E su najvažniji antioksidansi koji pozitivno utiču na funkciju neutrofila štiteći ih od oksidativnog oštećenja. PB - Institut za stočarstvo, Beograd T2 - Biotechnology in Animal Husbandry T1 - The effect of antioxidants on preventing the retained placenta in dairy cows T1 - Efekat antioksidanasa na sprečavanje pojave zadržavanja posteljice kod mlečnih krava EP - 589 IS - 4 SP - 581 VL - 29 DO - 10.2298/BAH1304581J ER -
@article{ author = "Joksimović-Todorović, Mirjana and Davidović, Vesna", year = "2013", abstract = "Retaining of placenta is one of the most common ailments in dairy cows and it occurrs if placenta is not removed in the period of 12-14 hour after calving. The ailment is of multifactorial etiology and a primary cause is often unknown. During periparturient period in cows the metabolical, hormonal and biochemical changes are observed. Immunosuppression also characterizes this period and it is associated with endocrinal changes and decreased feed intake. Reduced function of neutrophiles before parturition is in correlation with increased frequency of incidence of postparturition ailments. Selenium and vitamin E are the most important antioxidants which have a positive effect on neutrophiles function protecting them from oxidative damage., Zadržavanje posteljice je jedno od najčešćih oboljenja mlečnih krava, a nastaje ukoliko se posteljica ne izbaci u periodu od 12-14h nakon teljenja. Oboljenje je multifaktorijalne etiologije, a primarni uzrok često ostaje nepoznat. U toku peripartalnog perioda kod krava dolazi do metaboličkih, hormonalnih i biohemijskih promena. Imunosupresija takođe karakteriše ovaj period, a u vezi je sa endokrinim promenama i smanjenim unosom hrane. Smanjena funkcija neutrofila pre porođaja u korelaciji je sa povećanom učestalošću nastanka postpartalnih oboljenja. Selen i vitamin E su najvažniji antioksidansi koji pozitivno utiču na funkciju neutrofila štiteći ih od oksidativnog oštećenja.", publisher = "Institut za stočarstvo, Beograd", journal = "Biotechnology in Animal Husbandry", title = "The effect of antioxidants on preventing the retained placenta in dairy cows, Efekat antioksidanasa na sprečavanje pojave zadržavanja posteljice kod mlečnih krava", pages = "589-581", number = "4", volume = "29", doi = "10.2298/BAH1304581J" }
Joksimović-Todorović, M.,& Davidović, V.. (2013). The effect of antioxidants on preventing the retained placenta in dairy cows. in Biotechnology in Animal Husbandry Institut za stočarstvo, Beograd., 29(4), 581-589. https://doi.org/10.2298/BAH1304581J
Joksimović-Todorović M, Davidović V. The effect of antioxidants on preventing the retained placenta in dairy cows. in Biotechnology in Animal Husbandry. 2013;29(4):581-589. doi:10.2298/BAH1304581J .
Joksimović-Todorović, Mirjana, Davidović, Vesna, "The effect of antioxidants on preventing the retained placenta in dairy cows" in Biotechnology in Animal Husbandry, 29, no. 4 (2013):581-589, https://doi.org/10.2298/BAH1304581J . .