Longevity as functional traits of dairy cows
Karakteristike dugovečnosti kao funkcionalne osobine mlečnih krava
2012
Аутори
Bogdanović, VladanDjedović, Radica
Perišić, Predrag
Stanojević, Dragan
Beskorovajni, Radmila
Petrović, Milun D.
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
It is of economic interest for breeders that dairy cattle should be long enough in production, without compromising their health or reproductive performance. In modern dairy cattle breeding programs, in addition to traits of which dairy production directly depends on, emphasis is also placed on those traits that contribute to improving production efficiency, primarily by reducing production cost. These traits are known as functional traits, among which is longevity of cows one of the most important. Longevity indicates the time period during which the cow remains in the herd before being culled. The aim of this paper is to present the most important characteristics of longevity of cows as a very important functional traits of dairy cattle.
Da bi jedno grlo u proizvodnji mleka bilo od ekonomskog interesa za odgajivača ono mora dovoljno dugo da bude u proizvodnji bez narušavanja zdravstvenih ili reproduktivnih sposobnosti. U modernim odgajivačkim programima, pored osobina od kojih direktno zavisi proizvodnja mleka, akcenat se stavlja i na one osobine koje doprinose unapređenju efikasnosti proizvodnje, pre svega, smanjivanjem troškova. U te osobine ubrajaju se i funkcionalne osobine, među kojima je jedna od najznačajnijih dugovečnost krava koja ukazuje na vremenski period tokom koga grlo ostaje u zapatu pre nego što se izluči. Cilj ovog rada je da se prikažu najznačajnije karakteristike dugovečnosti kao izuzetno važne funkcionalne osobine krava.
Кључне речи:
longevity / dairy cattle / cows / culling from production / dugovečnost / mlečna goveda / krave / izlučenje iz proizvodnjeИзвор:
Zbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik, 2012, 18, 3-4, 23-33Издавач:
- Institut PKB Agroekonomik, Padinska skela
Финансирање / пројекти:
- Оптимизација технолошких поступака и зоотехничких ресурса на фармама у циљу унапређења одрживости производње млека (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31086)
Институција/група
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Bogdanović, Vladan AU - Djedović, Radica AU - Perišić, Predrag AU - Stanojević, Dragan AU - Beskorovajni, Radmila AU - Petrović, Milun D. PY - 2012 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/3075 AB - It is of economic interest for breeders that dairy cattle should be long enough in production, without compromising their health or reproductive performance. In modern dairy cattle breeding programs, in addition to traits of which dairy production directly depends on, emphasis is also placed on those traits that contribute to improving production efficiency, primarily by reducing production cost. These traits are known as functional traits, among which is longevity of cows one of the most important. Longevity indicates the time period during which the cow remains in the herd before being culled. The aim of this paper is to present the most important characteristics of longevity of cows as a very important functional traits of dairy cattle. AB - Da bi jedno grlo u proizvodnji mleka bilo od ekonomskog interesa za odgajivača ono mora dovoljno dugo da bude u proizvodnji bez narušavanja zdravstvenih ili reproduktivnih sposobnosti. U modernim odgajivačkim programima, pored osobina od kojih direktno zavisi proizvodnja mleka, akcenat se stavlja i na one osobine koje doprinose unapređenju efikasnosti proizvodnje, pre svega, smanjivanjem troškova. U te osobine ubrajaju se i funkcionalne osobine, među kojima je jedna od najznačajnijih dugovečnost krava koja ukazuje na vremenski period tokom koga grlo ostaje u zapatu pre nego što se izluči. Cilj ovog rada je da se prikažu najznačajnije karakteristike dugovečnosti kao izuzetno važne funkcionalne osobine krava. PB - Institut PKB Agroekonomik, Padinska skela T2 - Zbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik T1 - Longevity as functional traits of dairy cows T1 - Karakteristike dugovečnosti kao funkcionalne osobine mlečnih krava EP - 33 IS - 3-4 SP - 23 VL - 18 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3075 ER -
@article{ author = "Bogdanović, Vladan and Djedović, Radica and Perišić, Predrag and Stanojević, Dragan and Beskorovajni, Radmila and Petrović, Milun D.", year = "2012", abstract = "It is of economic interest for breeders that dairy cattle should be long enough in production, without compromising their health or reproductive performance. In modern dairy cattle breeding programs, in addition to traits of which dairy production directly depends on, emphasis is also placed on those traits that contribute to improving production efficiency, primarily by reducing production cost. These traits are known as functional traits, among which is longevity of cows one of the most important. Longevity indicates the time period during which the cow remains in the herd before being culled. The aim of this paper is to present the most important characteristics of longevity of cows as a very important functional traits of dairy cattle., Da bi jedno grlo u proizvodnji mleka bilo od ekonomskog interesa za odgajivača ono mora dovoljno dugo da bude u proizvodnji bez narušavanja zdravstvenih ili reproduktivnih sposobnosti. U modernim odgajivačkim programima, pored osobina od kojih direktno zavisi proizvodnja mleka, akcenat se stavlja i na one osobine koje doprinose unapređenju efikasnosti proizvodnje, pre svega, smanjivanjem troškova. U te osobine ubrajaju se i funkcionalne osobine, među kojima je jedna od najznačajnijih dugovečnost krava koja ukazuje na vremenski period tokom koga grlo ostaje u zapatu pre nego što se izluči. Cilj ovog rada je da se prikažu najznačajnije karakteristike dugovečnosti kao izuzetno važne funkcionalne osobine krava.", publisher = "Institut PKB Agroekonomik, Padinska skela", journal = "Zbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik", title = "Longevity as functional traits of dairy cows, Karakteristike dugovečnosti kao funkcionalne osobine mlečnih krava", pages = "33-23", number = "3-4", volume = "18", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3075" }
Bogdanović, V., Djedović, R., Perišić, P., Stanojević, D., Beskorovajni, R.,& Petrović, M. D.. (2012). Longevity as functional traits of dairy cows. in Zbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik Institut PKB Agroekonomik, Padinska skela., 18(3-4), 23-33. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3075
Bogdanović V, Djedović R, Perišić P, Stanojević D, Beskorovajni R, Petrović MD. Longevity as functional traits of dairy cows. in Zbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik. 2012;18(3-4):23-33. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3075 .
Bogdanović, Vladan, Djedović, Radica, Perišić, Predrag, Stanojević, Dragan, Beskorovajni, Radmila, Petrović, Milun D., "Longevity as functional traits of dairy cows" in Zbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik, 18, no. 3-4 (2012):23-33, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3075 .