Univerzitet u Beograd - Poljoprivredni fakultet
AgroSpace - Repozitorijum Poljoprivrednog fakulteta
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Srpski (latinica) 
    • Engleski
    • Srpski (ćirilica)
    • Srpski (latinica)
  • Prijava
Pregled zapisa 
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Pregled zapisa
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Pregled zapisa
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Sinalbin degradation products in mild yellow mustard paste

Degradacioni proizvodi sinalbina u blagom senfu

Thumbnail
2012
2920.pdf (178.0Kb)
Autori
Paunović, Dragana
Šolević-Knudsen, Tatjana
Krivokapić, Mirjana
Zlatković, Branislav
Antić, Mališa
Članak u časopisu (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentu
Apstrakt
Sinalbin degradation products in mild yellow mustard paste were investigated. The analyzed material consisted of a mild yellow mustard paste condiment and ground white mustard seeds which were originally used in the mustard paste production process. The samples were extracted in a Soxhlet extraction system and analyzed by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) technique. The only sinalbin degradation product in ground mustard seeds was 2-(4-hydroxyphenyl)acetonitrile. The most abundant sinalbin degradation product in yellow mustard paste was 4-(hydroxymethyl)phenol. Other compounds identified in this sample were: 4-methyl phenol, 4-ethyl phenol, 4-(2-hydroxyethyl)phenol and 2-(4-hydroxyphenyl) ethanoic acid.
Ispitivani su degradacioni proizvodi sinalbina u blagom senfu. Ispitivani materijal se sastojao od blagog senfa i od mlevenog semena bele slačice koja je korišćena u procesu proizvodnje senfa. Uzorci su ekstrahovani u Soxhlet-ovom ekstraktoru i analizirani gasno hromatografsko-masenospektrometrijskom (GC-MS) tehnikom. Jedini degradacioni proizvod sinalbina identifikovan u mlevenom semenu slačice je 2-(4-hidroksifenil)acetonitril. Najobilniji degradacioni proizvod sinalbina u blagom senfu je 4-(hidroksimetil)fenol. Druga jedinjenja identifikovana u ovom uzorku su: 4-metilfenol, 4-etilfenol, 4-(2-hidroksietil)fenol i 2-(4-hidroksifenil) etanska kiselina. Ova jedinjenja bila su prisutna u uzorku senfa u znatno manjoj količini nego 4-(hidroksimetil)fenol. Iako se za neka od njih može reći da su strukturno srodna sa glukozinolatom sinalbinom, ovaj odnos tek treba dokazati. 4-(Izotiocianatometil) fenol, ljuti degradacioni proizvod sinalbina, nije identifikovan u ispitivanom mlevenom semenu s...lačice niti u ispitivanom uzorku senfa. Ovi rezultati su pokazali da je 4-(izotiocianatometil)fenol nestabilan intermedijer degradacije sinalbina pod uslovima industrijskog procesa pripreme semena bele slačice i dodatno, da ovo jedinjenje ne doprinosi ljutom ukusu ispitivanog senfa.

Ključne reči:
mild mustard paste / sinalbin degradation products / extraction / GC-MS / mild mustard paste / sinalbin degradation products / extraction / GC–MS / blagi senf / degradacioni proizvodi sinalbina / ekstrakcija / GC-MS
Izvor:
Hemijska industrija, 2012, 66, 1, 29-32
Izdavač:
  • Savez hemijskih inženjera, Beograd
Finansiranje / projekti:
  • Unapređenje i razvoj higijenskih i tehnoloških postupaka u proizvodnji namirnica životinjskog porekla u cilju dobijanja kvalitetnih i bezbednih proizvoda konkurentnih na svetskom tržištu (RS-46009)

DOI: 10.2298/HEMIND110627055P

ISSN: 0367-598X

WoS: 000311594000004

Scopus: 2-s2.0-84859071296
[ Google Scholar ]
7
6
URI
http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/2923
Kolekcije
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
Institucija/grupa
Poljoprivredni fakultet
TY  - JOUR
AU  - Paunović, Dragana
AU  - Šolević-Knudsen, Tatjana
AU  - Krivokapić, Mirjana
AU  - Zlatković, Branislav
AU  - Antić, Mališa
PY  - 2012
UR  - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/2923
AB  - Sinalbin degradation products in mild yellow mustard paste were investigated. The analyzed material consisted of a mild yellow mustard paste condiment and ground white mustard seeds which were originally used in the mustard paste production process. The samples were extracted in a Soxhlet extraction system and analyzed by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) technique. The only sinalbin degradation product in ground mustard seeds was 2-(4-hydroxyphenyl)acetonitrile. The most abundant sinalbin degradation product in yellow mustard paste was 4-(hydroxymethyl)phenol. Other compounds identified in this sample were: 4-methyl phenol, 4-ethyl phenol, 4-(2-hydroxyethyl)phenol and 2-(4-hydroxyphenyl) ethanoic acid.
AB  - Ispitivani su degradacioni proizvodi sinalbina u blagom senfu. Ispitivani materijal se sastojao od blagog senfa i od mlevenog semena bele slačice koja je korišćena u procesu proizvodnje senfa. Uzorci su ekstrahovani u Soxhlet-ovom ekstraktoru i analizirani gasno hromatografsko-masenospektrometrijskom (GC-MS) tehnikom. Jedini degradacioni proizvod sinalbina identifikovan u mlevenom semenu slačice je 2-(4-hidroksifenil)acetonitril. Najobilniji degradacioni proizvod sinalbina u blagom senfu je 4-(hidroksimetil)fenol. Druga jedinjenja identifikovana u ovom uzorku su: 4-metilfenol, 4-etilfenol, 4-(2-hidroksietil)fenol i 2-(4-hidroksifenil) etanska kiselina. Ova jedinjenja bila su prisutna u uzorku senfa u znatno manjoj količini nego 4-(hidroksimetil)fenol. Iako se za neka od njih može reći da su strukturno srodna sa glukozinolatom sinalbinom, ovaj odnos tek treba dokazati. 4-(Izotiocianatometil) fenol, ljuti degradacioni proizvod sinalbina, nije identifikovan u ispitivanom mlevenom semenu slačice niti u ispitivanom uzorku senfa. Ovi rezultati su pokazali da je 4-(izotiocianatometil)fenol nestabilan intermedijer degradacije sinalbina pod uslovima industrijskog procesa pripreme semena bele slačice i dodatno, da ovo jedinjenje ne doprinosi ljutom ukusu ispitivanog senfa.
PB  - Savez hemijskih inženjera, Beograd
T2  - Hemijska industrija
T1  - Sinalbin degradation products in mild yellow mustard paste
T1  - Degradacioni proizvodi sinalbina u blagom senfu
EP  - 32
IS  - 1
SP  - 29
VL  - 66
DO  - 10.2298/HEMIND110627055P
ER  - 
@article{
author = "Paunović, Dragana and Šolević-Knudsen, Tatjana and Krivokapić, Mirjana and Zlatković, Branislav and Antić, Mališa",
year = "2012",
abstract = "Sinalbin degradation products in mild yellow mustard paste were investigated. The analyzed material consisted of a mild yellow mustard paste condiment and ground white mustard seeds which were originally used in the mustard paste production process. The samples were extracted in a Soxhlet extraction system and analyzed by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) technique. The only sinalbin degradation product in ground mustard seeds was 2-(4-hydroxyphenyl)acetonitrile. The most abundant sinalbin degradation product in yellow mustard paste was 4-(hydroxymethyl)phenol. Other compounds identified in this sample were: 4-methyl phenol, 4-ethyl phenol, 4-(2-hydroxyethyl)phenol and 2-(4-hydroxyphenyl) ethanoic acid., Ispitivani su degradacioni proizvodi sinalbina u blagom senfu. Ispitivani materijal se sastojao od blagog senfa i od mlevenog semena bele slačice koja je korišćena u procesu proizvodnje senfa. Uzorci su ekstrahovani u Soxhlet-ovom ekstraktoru i analizirani gasno hromatografsko-masenospektrometrijskom (GC-MS) tehnikom. Jedini degradacioni proizvod sinalbina identifikovan u mlevenom semenu slačice je 2-(4-hidroksifenil)acetonitril. Najobilniji degradacioni proizvod sinalbina u blagom senfu je 4-(hidroksimetil)fenol. Druga jedinjenja identifikovana u ovom uzorku su: 4-metilfenol, 4-etilfenol, 4-(2-hidroksietil)fenol i 2-(4-hidroksifenil) etanska kiselina. Ova jedinjenja bila su prisutna u uzorku senfa u znatno manjoj količini nego 4-(hidroksimetil)fenol. Iako se za neka od njih može reći da su strukturno srodna sa glukozinolatom sinalbinom, ovaj odnos tek treba dokazati. 4-(Izotiocianatometil) fenol, ljuti degradacioni proizvod sinalbina, nije identifikovan u ispitivanom mlevenom semenu slačice niti u ispitivanom uzorku senfa. Ovi rezultati su pokazali da je 4-(izotiocianatometil)fenol nestabilan intermedijer degradacije sinalbina pod uslovima industrijskog procesa pripreme semena bele slačice i dodatno, da ovo jedinjenje ne doprinosi ljutom ukusu ispitivanog senfa.",
publisher = "Savez hemijskih inženjera, Beograd",
journal = "Hemijska industrija",
title = "Sinalbin degradation products in mild yellow mustard paste, Degradacioni proizvodi sinalbina u blagom senfu",
pages = "32-29",
number = "1",
volume = "66",
doi = "10.2298/HEMIND110627055P"
}
Paunović, D., Šolević-Knudsen, T., Krivokapić, M., Zlatković, B.,& Antić, M.. (2012). Sinalbin degradation products in mild yellow mustard paste. in Hemijska industrija
Savez hemijskih inženjera, Beograd., 66(1), 29-32.
https://doi.org/10.2298/HEMIND110627055P
Paunović D, Šolević-Knudsen T, Krivokapić M, Zlatković B, Antić M. Sinalbin degradation products in mild yellow mustard paste. in Hemijska industrija. 2012;66(1):29-32.
doi:10.2298/HEMIND110627055P .
Paunović, Dragana, Šolević-Knudsen, Tatjana, Krivokapić, Mirjana, Zlatković, Branislav, Antić, Mališa, "Sinalbin degradation products in mild yellow mustard paste" in Hemijska industrija, 66, no. 1 (2012):29-32,
https://doi.org/10.2298/HEMIND110627055P . .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu AgroSpace | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

Kompletan repozitorijumGrupeAutoriNasloviTemeOva institucijaAutoriNasloviTeme

Statistika

Pregled statistika

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu AgroSpace | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB