Univerzitet u Beograd - Poljoprivredni fakultet
AgroSpace - Repozitorijum Poljoprivrednog fakulteta
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Srpski (latinica) 
    • Engleski
    • Srpski (ćirilica)
    • Srpski (latinica)
  • Prijava
Pregled zapisa 
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Pregled zapisa
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Pregled zapisa
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Intestinal histology and enterocytes height variation in rainbow trout (Oncorhynchus Mykiss) grown in cages: Effects of environmental conditions

Histologija creva i promene u visini enterocita kod dužičaste pastrmke (Oncorhynchus Mykiss) gajene u kaveznom sistemu

Thumbnail
2012
2849.pdf (363.2Kb)
Autori
Savić, N.
Rašković, Božidar
Marković, Zoran
Poleksić, Vesna
Članak u časopisu (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentu
Apstrakt
Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum, 1792) was grown in cages (water reservoirs 'Bočac', Bosnia and Herzegovina) in two separate experiments for a period of 90 days (autumn - winter and spring - summer). Trout were fed six different feed formulations and studied their influence on rainbow trout intestine histology. Normal histological structure of this part of the digestive system was found. The results showed that with water temperature and feed quantity decrease, the height of enterocytes increases; while with increase of water temperature and amount of food given to the fish, the average height of enterocytes decreased.
Dužičasta pastrmka (Oncorhynchus mykiss, Walbaum, 1792) je gajena u kaveznom sistemu (akumulacija 'Bočac', Bosna i Hercegovina) u dva odvojena eksperimenta u trajanju od po 90 dana (ciklus jesen - zima i ciklus proleće - leto). Pastrmke su hranjene sa šest različitih hrana i proučavan je uticaj hrane na histologiju creva. U svim uzorcima nađena je normalna histološka slika ovog dela digestivnog sistema. Rezultati su pokazali da kada temperatura vode i količina hrane pada, visina enterocita se povećava, dok je u suprotnom slučaju, kada se temperatura vode i količina davane hrane povećava, prosečna visina enterocita opada.
Ključne reči:
rainbow trout / cages / intestinal histology / enterocytes
Izvor:
Biotechnology in Animal Husbandry, 2012, 28, 2, 323-332
Izdavač:
  • Institut za stočarstvo, Beograd

DOI: 10.2298/BAH1202323S

ISSN: 1450-9156

[ Google Scholar ]
URI
http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/2852
Kolekcije
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
Institucija/grupa
Poljoprivredni fakultet

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu AgroSpace | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

Kompletan repozitorijumGrupeAutoriNasloviTemeOva institucijaAutoriNasloviTeme

Statistika

Pregled statistika

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu AgroSpace | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB