Приказ основних података о документу

Uticaj ishrane na sastav mlečne masti

dc.creatorGlamočić, Dragan M.
dc.creatorJovanović, Radomir
dc.creatorDjordjević, Nenad
dc.date.accessioned2020-12-17T17:46:34Z
dc.date.available2020-12-17T17:46:34Z
dc.date.issued2000
dc.identifier.issn0354-5695
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/273
dc.description.abstractThe dairy industry has been traditionally paying attention to the total amount of fat in milk, but not to a its composition. However, due to market trends aimed at the 'healthy food' in the western countries, milk and milk products are on the 'black list' because of high composition of saturated fatty acids. The change of the composition of fatty acids in milk is more difficult that the change in pork, chicken fat and eggs for two basic reasons: 1. unsaturated dietary fatty acids are hydrogenated (saturated) by ruminal microorganisms, 2. dietary fats, especially unsaturated oil, have depressing effect on the percent of milk fat. The aim set by this paper was to describe some of milk fat properties and to present examples of how the composition of milk fatty acids can be changed.en
dc.description.abstractVeć tradicionalno industrija mleka vodi računa o ukupnoj količini masti u mleku, dok se na sastav masti usredsređuje mala ili beznačajna pažnja. Međutim, zbog tržišnog trenda usmerenog na upotrebu 'zdravstveno bezbedne hrane' u zemljama zapadne hemisfere, mleko i mlečni proizvodi su uslovno rečeno, stavljeni na crnu listu zbog visokog sadržaja zasićenih masnih kiselina. Promena masno kiselinskog sastava mleka je teža nego u svinjskom i pilećem mesu i jajima, iz dva osnovna razloga: 1. mikroogranizmi u buragu vrše hidrogenaciju nezasićenih u zasićene masne kiseline 2. masti hrane, a naročito nezasićena ulja, imaju depresivan uticaj na procenat mlečne masti. Cilj ovog rada je da opiše osobine mlečne masti i da prikaže primere kako bi se mogao menjati sastav masnih kiselina u mleku.sr
dc.publisherSavez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceJournal of Scientific Agricultural Research
dc.subjectmasne kiselinesr
dc.subjectmlečne kravesr
dc.subjectsastav mlečne mastisr
dc.titleEffects of feeding on milk fat compositionen
dc.titleUticaj ishrane na sastav mlečne mastisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage68
dc.citation.issue1-2
dc.citation.other61(1-2): 59-68
dc.citation.spage59
dc.citation.volume61
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_273
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу