Fruitfulness and quality of grape of vine cultivars for wine in Grotzka vine district
Rodnost i kvalitet grožđa sorti za obojena vina u gročanskom vinogorju
Abstract
In the period of 1997-1999. grapevine cultivars Prokupac, Franconia nera, Camay Black, Black Burgundy and Cabernet Sauvignon where investigated. Investigations included: fertility and quality of grape in the first three years of fruitfulness. Grapevine cultivars for high quality wines (Prokupac, Franconia nera, Camay Black) expressed the better fertility (9,1-10,9 t/ha). Grapevine cultivars for top quality wines (Burgundy and Cabernet Sauvignon) expressed better quality of grape (20,8-21,4% sugar) and wines. .
U periodu 1997-1999. godine obavljena su uporedna ispitivanja sorti za kvalitetna i vrhunska vina - prokupac, frankovka, game crni, burgundac crni i kaberne sovinjon. U prve tri godine rastuće rodnosti ovih sorti, ispoljene su njihove osnovne biološke osobenosti rodnosti i kvaliteta grožđa. Sorte za kvalitetna vina (prokupac, frankovka i game crni) ispoljile su veću rodnost (9,1-10,9 t/ha), a sorte za vrhunska vina (burgundac crni i kaberne sovinjon) bolji kvalitet grožđa (20,8 do 21,4% šećera) i vina.
Keywords:
grapevine cultivars / fertility / grape / sugar / total acids / sorta / rodnost / grožđe / šećer / kiselineSource:
Zbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik, 2000, 6, 1, 325-332Publisher:
- Institut PKB Agroekonomik, Padinska skela