Приказ основних података о документу

Oplemenjivanje pšenice na nizak sadržaj fitinske kiseline - stanje i perspektive

dc.creatorBranković, Gordana
dc.creatorKnežević, Desimir
dc.creatorDodig, Dejan
dc.creatorDragičević, Vesna
dc.date.accessioned2020-12-17T20:09:17Z
dc.date.available2020-12-17T20:09:17Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn1821-3944
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/2621
dc.description.abstractInterest in wheat breeding for low phytic acid content arised from its roll as antinutrient factor which chelates mineral elements (Ca, Zn, Fe, Mn, Cu and P), leading to their inadequate use. Excretion of unused P in phytic acid complex through non-ruminant animals such as poultry, swine and fish causes water eutrophication. Numerous indirect methods (e.g. spectrophotometric) and direct methods (HPLC - High Performance Liquid Chromatography) were developed for fast and accurate phytic acid determination in wheat. It typically represents 50-85% of seed total phosphorus and one to several percents of dry seed weight. Phytic acid content and phytate phosphorus genetic variability have been determined for wheat cultivars and lines under different environmental conditions. Wheat mutant (Triticum aestivum L) for low phytic acid content Js-12-LPA was created through breeding efforts.en
dc.description.abstractPotreba za oplemenjivanjem pšenice na nizak sadržaj fitinske kiseline proistekla je iz njene uloge antinutritivnog faktora koji vezujući mineralne elemente (Ca, Zn, Fe, Mn, Cu, kao i P) dovodi do njihovog nedovoljnog iskorišćavanja. Neiskorišćeni fosfor u kompleksu sa fitinskom kiselinom se preko lanca ishrane nepreživara (živina, svinje, ribe) izlučuje u spoljašnju sredinu i uzrokuje zagađivanje vodenih ekosistema. Razvijene su brojne indirektne (spektrofotometrijske) i direktne (HPLC - High Performance Liquid Chromatography) metode za brzo i pouzdano utvrđivanje sadržaja fitinske kiseline u zrnu pšenice. Brojna istraživanja u svetu su pokazala da se sadržaj fitinske kiseline kreće od jedan do nekoliko procenata suve mase semena i 50% do 85% ukupnog fosfora u semenu. Utvrđena je značajna genetička varijabilnost sadržaja fitinske kiseline i fitatnog fosfora u zrnu sorata i linija pšenice u različitim uslovima spoljašnje sredine. Oplemenjivanjem je dobijen i mutant pšenice (Triticum aestivum L) Js-12-LPA, za osobinu niskog sadržaja fitinske kiseline (Low phytic acid).sr
dc.publisherInstitut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/20097/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceRatarstvo i povrtarstvo
dc.subjectbreedingen
dc.subjectmutantsen
dc.subjectphytic aciden
dc.subjectwheaten
dc.subjectfitinska kiselinasr
dc.subjectmutantisr
dc.subjectoplemenjivanjesr
dc.subjectpšenicasr
dc.titleWheat breeding for low phytic acid content: State and perspectivesen
dc.titleOplemenjivanje pšenice na nizak sadržaj fitinske kiseline - stanje i perspektivesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dc.citation.epage14
dc.citation.issue1
dc.citation.other48(1): 7-14
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage7
dc.citation.volume48
dc.identifier.doi10.5937/ratpov1101007B
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/1378/2618.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу