Приказ основних података о документу

Antioksidativne aktivnosti vrelih vodenih ekstrakata iz karpofora i spora gljive Ganoderma lucidum

dc.creatorKlaus, Anita
dc.creatorKozarski, Maja
dc.creatorNikšić, Miomir
dc.date.accessioned2020-12-17T20:07:29Z
dc.date.available2020-12-17T20:07:29Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn0352-4906
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/2592
dc.description.abstractGanoderma lucidum (Leyss.:Fr.) Karst is one of the medicinal mushrooms, which possesses enviable antioxidant properties. Objective of this investigation was to evaluate antioxidant activity, reducing power, scavenging abilities on 1.1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) radicals and chelating effects on ferrous ions of hot water extracts obtained from carpophore and spores of this mushroom. Hot water extract from carpophore (Gl-I) showed high antioxidant activity of 85.7 ± 0.7%, at 10 mg/ml, while antioxidant activity of hot water extract from spores (Gl-Is) was 9.2 ± 0.3% at 10 mg/ml. Reducing power of Gl-I reached a plateau of 3.4 ± 0.1 at 20 mg/ml, and 0.3 ± 0.0 at 20 mg/ml for Gl-Is. At 10 mg/ml, scavenging ability on DPPH radicals of Gl-I increased to 96.8 ± 2.5%, whereas Gl-Is scavenged DPPH radicals by 69.6 ± 2.5% at 10 mg/ml. Gl-I chelated 81.6 ± 3.6 % of ferrous ions at 20 mg/ml, while the chelating effect of Gl-Is was 73.8 ± 1.7%. The antioxidative activities of hot water extracts from carpophore and spores of the mushroom G. lucidum were concentration dependent and increased with an increase in the concentration.en
dc.description.abstractGanoderma lucidum (Leyss.: Fr.) Karst je jedna od medicinski važnih gljiva, koja poseduje izuzetna antioksidativna svojstva. Cilj ovog istraživanja bio je potvrda antioksidativne aktivnosti, redukcione sposobnosti, mogućnosti hvatanja 1,1-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH) radikala i sposobnosti heliranja jona gvožđa vrelih vodenih ekstrakata dobijenih iz karpofora i spora ove gljive. Vreli vodeni ekstrakt iz karpofora (Gl-I) pokazao je visoku antioksidativnu aktivnost 85.7 ± 0.7%, pri 10 mg/ml, dok je antioksidativna aktivnost vrelog vodenog ekstrakta spora (Gl-Is) bila 9.2 ± 0.3% pri 10 mg/ml. Redukciona sposobnost ekstrakta Gl-I dostigla je nivo 3.4 ± 0.1 pri 20 mg/ml i 0.3 ± 0.0 pri 20 mg/ml za ekstrakt Gl-Is. Pri koncentraciji 10 mg/ml sposobnost hvatanja DPPH radikala ekstrakta Gl-I dostigla je 96.8 ± 2.5%, dok je ekstrakt Gl-Is vezao 69.6 ± 2.5% DPPH radikala pri 10 mg/ml. Ekstrakt Gl-I helirao je 81.6 ± 3.6 % fero jona pri koncentraciji 20 mg/ml, a helirajući efekat ekstrakta Gl-Is bio je 73.8 ± 1.7%. Antioksidativne aktivnosti vrelih vodenih ekstrakata iz karpofora i spora gljive G. lucidum zavisile su od koncentracije i povećavale su se sa povećanjem koncentracije.sr
dc.publisherMatica srpska, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceZbornik Matice srpske za prirodne nauke
dc.subjectGanoderma lucidumen
dc.subjectantioxidant activityen
dc.subjectscavenging effecten
dc.subjectreducing poweren
dc.subjectchelating effecten
dc.subjectpolysaccharideen
dc.subjectmushroom extracten
dc.titleAntioxidant properties of hot water extracts from carpophore and spores of mushroom Ganoderma lucidumen
dc.titleAntioksidativne aktivnosti vrelih vodenih ekstrakata iz karpofora i spora gljive Ganoderma lucidumsr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dc.citation.epage288
dc.citation.issue120
dc.citation.other(120): 279-288
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage279
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/1351/2589.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2592
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу