Properties of dairy production in the Sarajevo-Romanija region
Ekonomska obilježja proizvodnje mlijeka u Sarajevsko-Romanijskoj regiji
Abstract
Sarajevo-Romanija region entirely belongs to the hilly and mountainous region where livestock production is the dominant form of agriculture. The paper presents results of a research conducted on a sample of ten farms engaged in dairy production. The use of scientific methods has helped us gain a clearer picture of basic organizational and economic characteristics of dairy production in the Sarajevo-Romanija region. Farm production conditions are characterized by marked heterogeneity, resulting in variability of economic performance. In cases where there was a higher degree of fulfillment of prescribed organizational and technological measures, satisfactory economic performance was achieved and the farms, with additional improvements implemented, have further prospects in milk and calf production.
Sarajevsko-romanijska regija u potpunosti pripada brdsko-planinskom području, gdje je stočarstvo preovlađujući oblik poljoprivredne proizvodnje. U radu su predstavljeni rezultati istraživanja sprovedenih na uzorku od deset porodičnih gazdinstava koja se bave proizvodnjom mlijeka. Uslovi proizvodnje na gazdinstvima karakterišu se izraženom heterogenošću, što prouzrokuje varijabilitet ekonomskog uspjeha poslovanja. U slučajevima gdje je zabilježen viši stepen ispunjenja propisanih organizaciono-tehnološkim mjera ostvareni su zadovoljavajući ekonomski rezultati i ta gazdinstva, uz dodatna poboljšanja, imaju dalju perspektivu u proizvodnji mlijeka i teladi.
Keywords:
dairy production / Sarajevo-Romanija region / production conditions / economic performance / proizvodnja mlijeka / Sarajevsko-romanijska regija / ekonomski rezultati poslovanjaSource:
Acta agriculturae Serbica, 2011, 16, 32, 135-143Publisher:
- Univerzitet u Kragujevcu - Agronomski fakultet, Čačak