Economic analysis of influence of various factors in fodder production on milk price
Ekonomska analiza uticaja različitih faktora u proizvodnji hrane za krave na cenu mleka
Abstract
Having on mind that maize silage, corn and alfalfa hay are dominant in dairy cow nutrition, in this paper are made calculations of their production. Total variable costs and variable costs per unit are determined. There are also presented different ways of cow nutrition (different meal structures) used to acquire certain level of milk production per cow. It is determined that material costs dominate in total variable production costs for all types of fodder. Besides, production costs per unit are significantly dependant on yield per hectare. Afterwards, sensitivity analysis is used to investigate change of cow nutrition costs (for different meal structures), depending on change of material costs in fodder production as well as depending on change of yield per hectare.
Imajući u vidu da su silažni kukuruz, merkantilni kukuruz i lucerka dominantne kulture koje se koriste u ishrani muznih krava, u radu su sastavljene kalkulacije njihove proizvodnje. U kalkulacijama su utvrđeni ukupni varijabilni troškovi i varijabilni troškovi po jedinici mere. Takođe su prikazani i različiti načini ishrane krava, odnosno različite strukture obroka koje se mogu koristiti da bi se dobila ista količina proizvedenog mleka po kravi. Ustanovljeno je da u strukturi ukupnih varijabilnih troškova proizvodnje kod svih vrsta analizirane stočne hrane dominiraju troškovi materijala, kao i da na visinu troškova po jedinici proizvoda u velikoj meri utiče prinos po hektaru. Nakon toga je u radu, primenom senzitivne analize, praćena promena troškova ishrane krava (pri različitim strukturama obroka) zavisno od promene visine materijalnih troškova proizvodnje stočne hrane i zavisno od prinosa gajenih kultura po hektaru. .
Keywords:
cow nutrition / variable costs / biotechnology procedures / sensitivity analysis / milk production / ishrana krava / varijabilni troškovi / biotehnološki postupci / senzitivna analiza / proizvodnja mlekaSource:
Poljoprivredna tehnika, 2011, 36, 4, 97-104Publisher:
- Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet - Institut za poljoprivrednu tehniku, Beograd
Funding / projects:
- The Improvement and Preservation of Biotechnology Procedures for Rational Energy Use and Improvement of Agricultural Production Quality (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31051)
Collections
Institution/Community
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Ivanović, Sanjin AU - Munćan, Mihajlo AU - Radivojević, Dušan PY - 2011 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/2478 AB - Having on mind that maize silage, corn and alfalfa hay are dominant in dairy cow nutrition, in this paper are made calculations of their production. Total variable costs and variable costs per unit are determined. There are also presented different ways of cow nutrition (different meal structures) used to acquire certain level of milk production per cow. It is determined that material costs dominate in total variable production costs for all types of fodder. Besides, production costs per unit are significantly dependant on yield per hectare. Afterwards, sensitivity analysis is used to investigate change of cow nutrition costs (for different meal structures), depending on change of material costs in fodder production as well as depending on change of yield per hectare. AB - Imajući u vidu da su silažni kukuruz, merkantilni kukuruz i lucerka dominantne kulture koje se koriste u ishrani muznih krava, u radu su sastavljene kalkulacije njihove proizvodnje. U kalkulacijama su utvrđeni ukupni varijabilni troškovi i varijabilni troškovi po jedinici mere. Takođe su prikazani i različiti načini ishrane krava, odnosno različite strukture obroka koje se mogu koristiti da bi se dobila ista količina proizvedenog mleka po kravi. Ustanovljeno je da u strukturi ukupnih varijabilnih troškova proizvodnje kod svih vrsta analizirane stočne hrane dominiraju troškovi materijala, kao i da na visinu troškova po jedinici proizvoda u velikoj meri utiče prinos po hektaru. Nakon toga je u radu, primenom senzitivne analize, praćena promena troškova ishrane krava (pri različitim strukturama obroka) zavisno od promene visine materijalnih troškova proizvodnje stočne hrane i zavisno od prinosa gajenih kultura po hektaru. . PB - Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet - Institut za poljoprivrednu tehniku, Beograd T2 - Poljoprivredna tehnika T1 - Economic analysis of influence of various factors in fodder production on milk price T1 - Ekonomska analiza uticaja različitih faktora u proizvodnji hrane za krave na cenu mleka EP - 104 IS - 4 SP - 97 VL - 36 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2478 ER -
@article{ author = "Ivanović, Sanjin and Munćan, Mihajlo and Radivojević, Dušan", year = "2011", abstract = "Having on mind that maize silage, corn and alfalfa hay are dominant in dairy cow nutrition, in this paper are made calculations of their production. Total variable costs and variable costs per unit are determined. There are also presented different ways of cow nutrition (different meal structures) used to acquire certain level of milk production per cow. It is determined that material costs dominate in total variable production costs for all types of fodder. Besides, production costs per unit are significantly dependant on yield per hectare. Afterwards, sensitivity analysis is used to investigate change of cow nutrition costs (for different meal structures), depending on change of material costs in fodder production as well as depending on change of yield per hectare., Imajući u vidu da su silažni kukuruz, merkantilni kukuruz i lucerka dominantne kulture koje se koriste u ishrani muznih krava, u radu su sastavljene kalkulacije njihove proizvodnje. U kalkulacijama su utvrđeni ukupni varijabilni troškovi i varijabilni troškovi po jedinici mere. Takođe su prikazani i različiti načini ishrane krava, odnosno različite strukture obroka koje se mogu koristiti da bi se dobila ista količina proizvedenog mleka po kravi. Ustanovljeno je da u strukturi ukupnih varijabilnih troškova proizvodnje kod svih vrsta analizirane stočne hrane dominiraju troškovi materijala, kao i da na visinu troškova po jedinici proizvoda u velikoj meri utiče prinos po hektaru. Nakon toga je u radu, primenom senzitivne analize, praćena promena troškova ishrane krava (pri različitim strukturama obroka) zavisno od promene visine materijalnih troškova proizvodnje stočne hrane i zavisno od prinosa gajenih kultura po hektaru. .", publisher = "Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet - Institut za poljoprivrednu tehniku, Beograd", journal = "Poljoprivredna tehnika", title = "Economic analysis of influence of various factors in fodder production on milk price, Ekonomska analiza uticaja različitih faktora u proizvodnji hrane za krave na cenu mleka", pages = "104-97", number = "4", volume = "36", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2478" }
Ivanović, S., Munćan, M.,& Radivojević, D.. (2011). Economic analysis of influence of various factors in fodder production on milk price. in Poljoprivredna tehnika Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet - Institut za poljoprivrednu tehniku, Beograd., 36(4), 97-104. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2478
Ivanović S, Munćan M, Radivojević D. Economic analysis of influence of various factors in fodder production on milk price. in Poljoprivredna tehnika. 2011;36(4):97-104. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2478 .
Ivanović, Sanjin, Munćan, Mihajlo, Radivojević, Dušan, "Economic analysis of influence of various factors in fodder production on milk price" in Poljoprivredna tehnika, 36, no. 4 (2011):97-104, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2478 .