Univerzitet u Beograd - Poljoprivredni fakultet
AgroSpace - Repozitorijum Poljoprivrednog fakulteta
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Srpski (latinica) 
    • Engleski
    • Srpski (ćirilica)
    • Srpski (latinica)
  • Prijava
Pregled zapisa 
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Pregled zapisa
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Pregled zapisa
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Effects of different percent of undegradable proteins in the total dietary protein on physical properties of wool fibre

Uticaj različitog udela nerazgradivih proteina u ukupnom nivou proteina obroka na fizičke osobine vunenog vlakna

Nema prikaza
Autori
Mekić, Cvijan
Grubić, Goran
Pavličević, Arandjel
Stojković, Mileta
article (publishedVersion)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentu
Apstrakt
The results obtained on the influence of different percents of undegradable proteins in the total dietary protein on physical properties of wool fibre in F1 lamb generation (Pramenka x Virtemberg) did not show significant or highly significant differences among investigated treatments. The level of undegradable proteins in concentrated mixtures used was 38 : 55 : 62% in these treatments. The total protein content was approximately the same over all treatments (17.24, 17.98 and 17.93%). The average wool fibre height on treatments I : II : III was 3.45 : 2.84 : 3.33 cm, length 4.83 : 3.83 : 4.16 cm, the number of curves per cm length was 4.34 : 4.30 : 3.95, while fibre diameter was 24.10 : 23.08 : 24.31 mm. A very uniform effect of investigated treatments on physical properties of wool fibre can be explained by a relatively short fattening period. Also the lambs were very young, hence, these treatments could be more pronounced in older animals.
U radu su prikazani rezultati ispitivanja uticaja različitog udela nerazgradivih proteina (38:55:62%) u ukupnom nivou proteina obroka na fizičke osobine vunenog vlakna kod jagnjadi F1 generacije (pramenka x virtemberg). Rezultati pokazuju da je prosečna visina vunenog vlakna po tretmanima I:II:III prosečno iznosila 3,45:2,84:3,33 cm, dužina 4,83:3,83:4,16 cm, dok je broj vijuga na 1 cm dužine vlakna iznosio 4,34:4,30:3,95 vijuga. Dijametar vlakna iznosio je 24,10:23,08:24,31 mm. Utvrđeno je da povećanje udela nerazgradivih proteina u obroku nije značajnije uticalo na fizičke osobine vunenog vlakna u navedenom uzrastu.
Ključne reči:
kvalitet vune / nerazgradivi proteini / vuna
Izvor:
Journal of Scientific Agricultural Research, 2000, 61, 3, 123-132
Izdavač:
  • Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd

ISSN: 0354-5695

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_237
URI
http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/237
Kolekcije
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
Institucija/grupa
Poljoprivredni fakultet

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu AgroSpace | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

Kompletan repozitorijumInstitucije/grupeAutoriNasloviTemeOva institucijaAutoriNasloviTeme

Statistika

Pregled statistika

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu AgroSpace | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB