Приказ основних података о документу

Morfološke metode za procenu momenta košenja i hranljive vrednosti lucerke

dc.creatorBožičković, Aleksa
dc.creatorGrubić, Goran
dc.creatorSimić, Aleksandar
dc.creatorDjordjević, Nenad
dc.creatorStojanović, Bojan
dc.date.accessioned2020-12-17T19:49:38Z
dc.date.available2020-12-17T19:49:38Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.issn0354-1320
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/2299
dc.description.abstractChemical composition of lucerne (Medicago sativa) depends of the plant age. During the plant ageing protein content is decreasing while cellulose fibers increase, which is changing alfalfa digestibility. It is possible to predict nutritive value of lucerne by precise defining morphological plant growth stages. There are several methods for estimating chemical composition of the plants. All methods use system with ten lucerne morphological stages during growth. Moment for lucerne cutting should be precisely defined by using 10 morphological stage system. Chemical composition estimation is based on calculating average morphological stage for certain area, by monitoring growth stages of all shoots at control plot. Average growth stage is expressed using MSW (Mean Stage by Weight) values. Particular methods show only imposing plants at the control plot. The three methods for lucerne nutritive value estimation using crude protein content, ADF and NDF, and In vitro real digestibility are shown in the present study. The first method is based on using MSW values, the second acquire two parameters, the highest and the oldest shoot at control plot. The third method uses leaf percent per plant as a parameter for estimation, and the method is based on the fact that leaf : stem ratio decreases during plant ageing, while crude protein percent and digestibility in lucerne are strongly dependent of leaf proportion.en
dc.description.abstractHemijski sastav lucerke je u velikoj zavisnosti od starosti biljaka. Sa starenjem biljaka udeo proteina se smanjuje na račun celuloznog kompleksa vlakana, što utiče na svarljivost lucerke. Preciznim definisanjem morfoloških faza razvoja biljaka može se predvideti njihova hranljiva vrednost. Postoji više metoda za procenu hemijskog sastava. Sve metode koriste sistem od deset morfoloških faza u razvoju lucerke, a njima se može precizno odrediti momenat košenja. Procena hemijskog sastava se bazira na izračunavanju prosečne morfološke faze za određenu površinu, preko sagledavanja razvojnih faza svih stabljika na kontrolnoj parcelici. Prosečna faza se izražava preko MSW vrednosti (Mean Stage by Weight). Pojedine metode sagledavaju samo markantne biljke na kontrolnoj parcelici. U ovom radu su prikazane tri metode za procenu hranljive vrednosti lucerke preko sirovih proteina, neutralnih i kiselih deterdžent vlakana, i In vitro prave svarljivosti. Prvi metod se bazira na korišćenju MSW vrednosti, drugi uzima u obzir dva parametra, najvišu i najstariju biljku na kontrolnoj parcelici, a treća metoda kao parametar za procenu uzima procenat lišća kod biljaka. Ova metoda se zasniva na činjenici da se sa starenjem biljaka smanjuje udeo lista (po masi), u odnosu na stablo, kao i da je procenat sirovih proteina i svarljivost cele biljke lucerke u najvećoj zavisnosti od lisnih delova.sr
dc.publisherInstitut PKB Agroekonomik, Padinska skela
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/20106/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceZbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik
dc.subjectlucerneen
dc.subjectplant growth stageen
dc.subjectnutritive valueen
dc.subjectcutting timeen
dc.subjectlucerkasr
dc.subjectfaza razvoja biljkesr
dc.subjecthranljiva vrednostsr
dc.subjectmomenat košenjasr
dc.titleMorphological methods for estimating nutritive value and time cutting lucerneen
dc.titleMorfološke metode za procenu momenta košenja i hranljive vrednosti lucerkesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage51
dc.citation.issue3-4
dc.citation.other16(3-4): 41-51
dc.citation.spage41
dc.citation.volume16
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/1095/2296.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2299
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу