Приказ основних података о документу

Hemijski sastav jezgre genotipova badema selekcionisanih na lokalitetu Slankamenački breg

dc.creatorČolić, Slavica
dc.creatorZec, Gordan
dc.creatorJanković, Zoran
dc.creatorRahović, Dragan
dc.creatorBakić, Ivana
dc.date.accessioned2020-12-17T19:47:59Z
dc.date.available2020-12-17T19:47:59Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.issn0354-1320
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/2272
dc.description.abstractThe paper presents the results of three year (2004-2006) study of chemical composition in 19 almond genotypes, selected from Slankamen hill. The aim of this work was selection of the genotypes having high kernel quality. The lowest total dry matter was established for genotype 1/03 (92.64%), and highest for genotype 29/03 (94.44%). Significant variability was obtained for content of oil (45.82% to 56.14%) and of crude protein (20.94 do 26.85%). Mineral matter in kernel varied from 3.21% to 4.33%. Considering nutritive value, the most interesting are genotypes with high kernel oil content (over 55%) 10/03, 11/03, 17/03 as well as genotypes 18/03, 19/03, 22/03 having crude protein content of more than 25%. .en
dc.description.abstractU radu su prikazani rezultati trogodišnjeg (2004-2006) ispitivanja hemijskog sastava 19 genotipova badema koji su selekcionisani na području Slankamenačkog brega. Cilj rada je bio izdvajanje genotipova koji se odlikuju visokim kvalitetom jezgre. Najmanji sadržaj suvih materija utvrđen je za genotip 1/03 (92,64%), a najveći za genotip 29/03 (94,44%). Značajna variranja utvrđena su za prosečan sadržaj ulja (45,82% do 56,14%) i za prosečan sadržaj sirovih proteina (20,94 do 26,85%). Prosečan sadržaj mineralnih materija bio je u intervalu od 3,21% do 4,33%. Sa aspekta nutritivne vrednosti izdvajaju se genotipovi 10/03, 11/03 i 17/03 sa visokim sadržajem ulja u jezgri (preko 55%) kao i genotipovi 18/03, 19/03, 22/03 sa sadržajem sirovih proteina preko 25%. .sr
dc.publisherInstitut PKB Agroekonomik, Padinska skela
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/20134/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceZbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik
dc.subjectalmonden
dc.subjecttotal dry matteren
dc.subjectoilsen
dc.subjectcrude proteinsen
dc.subjectmineral matteren
dc.subjectbademsr
dc.subjectukupna suva materijasr
dc.subjectuljasr
dc.subjectsirovi proteinisr
dc.subjectmineralne materijesr
dc.titleChemical composition of kernel in almond genotypes selected from Slankamen hillen
dc.titleHemijski sastav jezgre genotipova badema selekcionisanih na lokalitetu Slankamenački bregsr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage58
dc.citation.issue5
dc.citation.other16(5): 51-58
dc.citation.spage51
dc.citation.volume16
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/1070/2269.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2272
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу