Приказ основних података о документу

Uticaj različitih koagulanata i dodate vode na indeks refrakcije mlečnog seruma

dc.creatorMaćej, Ognjen
dc.creatorJovanović, Snežana
dc.creatorDenin, Jelena D.
dc.creatorVukićević, Danijela M.
dc.date.accessioned2020-12-17T17:43:35Z
dc.date.available2020-12-17T17:43:35Z
dc.date.issued2000
dc.identifier.issn0353-6564
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/226
dc.description.abstractThe influence of different way of milk serum separation and the level of milk serum dilution on refraction index have been emphasized. Milk serum were obtained by separation from milk coagulated by 4 solution of CaCl2, 5% solution of HCl and rennet, respectively. The investigation involves determination of milk composition for morning and evening milking. The evening milk had higher content of both, milk fat and fat free dry matter, than morning milk. It has been emphasized, by statistical methods, that different coagualting agents have influence on refraction index of milk serum obtained for both, morning and evening milks. Addition of 10% and 20% of water to milk serum, respectively resulted in significant decreasing of refraction index. The accuracy of refraction index results decreased in the following order: milk serum obtained by 4 solution of CaCl2, milk serum obtained by 5 solution HCl and milk serum obtained by rennet. .en
dc.description.abstractU radu je ispitivan uticaj različitih načina dobijanja mlečnog seruma i razblaživanja mlečnog seruma sa 10 i 20 vode na vrednost indeksa refrakcije. Mlečni serum je dobijen koagulacijom mleka pomoću 4 rastvora CaCl2, 5 rastvora HCl i pomoću sirila. Prvi deo istraživanja obuhvatio je određivanje sastava mleka dobijenog jutarnjom i večernjom mužom. Večernje mleko imalo je veći sadržaj mlečne masti (4,24%) i veći sadržaj SMBM (suve materije bez masti)(8,95%), u odnosu na jutarnje mleko, koje je imalo 3,5 mlečne masti i 8,62% SMBM. Statističkom obradom podataka (analiza varijanse i testiranje razlike između aritmetičkih sredina), ustanovljeno je da su različiti koagulanti imali uticaja na vrednost indeksa refrakcije mlečnog seruma kod mleka jutarnje i kod mleka večernje muže. Dodavanje vode mlečnom serumu, u količini 10 i 20 značajno je uticalo na smanjenje vrednosti indeksa refrakcije. Najpouzdaniji rezultati kod određivanja indeksa refrakcije dobijeni su sa mlečnim serumom pomoću 4 rastvora CaCl2, a zatim kod mlečnog seruma pomoću 5 rastvora HCl. Najmanje pouzdani podaci su kod seruma dobijenog koagulacijom mleka pomoću sirila. .sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourcePrehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi
dc.subjectrefraction indexen
dc.subjectmilk serumen
dc.subjectCaCl2en
dc.subjectrenneten
dc.subjecthidrovodonična kiselinasr
dc.subjectindeks refrakcijesr
dc.subjectkalcijum-hloridsr
dc.subjectmlečni serumsr
dc.subjectsirilosr
dc.titleEffect of different coagulation agents and added water on milk serum refraction indexen
dc.titleUticaj različitih koagulanata i dodate vode na indeks refrakcije mlečnog serumasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage57
dc.citation.issue3-4
dc.citation.other11(3-4): 52-57
dc.citation.spage52
dc.citation.volume11
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_226
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу