Univerzitet u Beograd - Poljoprivredni fakultet
AgroSpace - Repozitorijum Poljoprivrednog fakulteta
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Srpski (latinica) 
    • Engleski
    • Srpski (ćirilica)
    • Srpski (latinica)
  • Prijava
Pregled zapisa 
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Pregled zapisa
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Pregled zapisa
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The effect of ultrasound treatment on characteristics of set yoghurt made from goat milk during storage

Uticaj ultrazvučnog tretmana na karakteristike čvrstog jogurta od kozijeg mleka tokom skladištenja

Thumbnail
2010
2266.pdf (381.5Kb)
Autori
Vučić, Tanja
Jovanović, Snežana
Kljajević, Nemanja
Zdravković, Igor
Maćej, Ognjen
Članak u časopisu (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentu
Apstrakt
Possibility treatment of ultrasound appliance in the production of goat milk's set yoghurt was investigated. Before inoculation milk was subjected to ultrasound treatment at the frequency of 35 kHz and 200 W powers during 5 and 10 minutes. As control, samples of goat milk's set yoghurt were produced by conventional treatment. Viscosity and physicochemical properties of produced samples were investigated on the 1st, 7th, 14th and 21st day of storage. Based on analysis of the collected data, samples made from goat milk treated by ultrasound during 5 minutes had the highest viscosity, water holding capacity and the least syneresis.
U radu je ispitivana mogućnost primene ultrazvučnog tretmana u proizvodnji čvrstog jogurta od kozijeg mleka. Mleko je pre inokulacije starter kulturom tretirano ultrazvukom frekvencije 35 kHz i snage 200 W u trajanju od 5 i 10 minuta. Kao kontrolni proizvedeni su uzorci čvrstog jogurta od kozijeg mleka standardnim tehnološkim postupkom. Ispitivanje viskoziteta i fizičko-hemijskih karakteristika proizvedenih uzoraka jogurta vršeno je 1, 7, 14 i 21- og dana skladištenja. Na osnovu dobijenih rezultata utvrđeno je da su najveće vrednosti viskoziteta, sposobnost vezivanja vode i najmanju sklonost ka sinerezisu, imali uzorci čvrstog jogurta proizvedeni od kozijeg mleka koje je tretirano ultrazvukom u trajanju od 5 minuta.
Ključne reči:
goat milk / set yoghurt / ultrasound / viscosity / kozije mleko / čvrsti jogurt / ultrazvuk / viskozitet
Izvor:
Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi, 2010, 21, 1-2, 89-96
Izdavač:
  • Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd

ISSN: 0353-6564

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2269
URI
http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/2269
Kolekcije
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
Institucija/grupa
Poljoprivredni fakultet

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu AgroSpace | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

Kompletan repozitorijumGrupeAutoriNasloviTemeOva institucijaAutoriNasloviTeme

Statistika

Pregled statistika

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu AgroSpace | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB