Show simple item record

Određivanje fizičko-hemijskih karakteristika ulja oraha (Juglans regia L.) sorte Šampion

dc.creatorRabrenović, Biljana
dc.creatorGajić-Krstajić, Ljiljana
dc.date.accessioned2020-12-17T19:47:11Z
dc.date.available2020-12-17T19:47:11Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.issn0354-9542
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/2259
dc.description.abstractThe aim of this work was separation and determination of oil from the cultivar Šampion. Two techniques of oil extraction were employed: cold pressing and organic solvent extraction. Composition of walnut kernels and basic physico-chemical parameters of walnut oil were determined, respectively. The oil content was 69.07%. The fatty acid composition was determined by gas chromatography and the main components were as follows: linoleic acid 58.0%, oleic acid 20.7% and linolenic acid 9.8% for sample obtained by cold pressing and 60.9%, 19.0%, 13.6%, respectively, for sample obtained by solvent extraction.en
dc.description.abstractDanas se u svetu sve više pažnje posvećuje očuvanju prirodne i zdrave hrane. Zbog određenih zdravstvenih poremećaja i rizika, uslovljenih pre svega neadekvatnom ishranom, aktuelni svetski trendovi neminovno nameću novi koncept razvoja i u tehnologiji jestivih ulja. Povoljni zdravstveni efekti se pripisuju većem broju lipidnih supstanci, pri čemu se najveći broj radova i istraživanja odnosi na esencijalne masne kiseline, posebno one iz ω-3 i ω-6 serije, konjugovanu linolnu kiselinu, zatim fosfolipide, biljne sterole, prirodne antioksidanse i druge sastojke. Ulje oraha se odlikuje visokim sadržajem ω-6 i ω-3 esencijalnih masnih kiselina, što utiče na njegovu visoku nutritivnu vrednost. Upotreba orahovog ulja ima značajnu preventivnu ulogu u modifikaciji lipoproteinskog profila i zaštitnu ulogu kod kardiovaskularnih oboljenja i kancera. Istraživanja u ovom radu su imala za cilj da se uradi karakterizacija ulja oraha domaće sorte Šampion (Centar za voćarstvo, Čačak) i ispita uticaj postupka izdvajanja ulja na sadržaj esencijalnih masnih kiselina. Izdvojeno je ulje iz jezgra oraha domaće sorte Šampion primenom dve tehnike: hladno ceđenje i ekstrakcija organskim rastvaračem. Određeni su sastav i hemijske karakteristike jezgra oraha kao i fizičko-hemijske karakteristike izdvojenog ulja. Sadržaj ulja je iznosio 69.07%. Sastav i sadržaj masnih kiselina je određen metodom gasne hromatografije. Dominantne masne kiseline su: linolna sa sadržajem od 58.0%, zatim oleinska sa sadržajem od 20.7% i linolenska 9.8% u ulju dobijenom hladnim ceđenjem, odnosno 60.9%, 19.0%, 8.7% u ulju dobijenom ekstrakcijom organskim rastvaračem.sr
dc.publisherUniverzitet u Kragujevcu - Agronomski fakultet, Čačak
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceActa agriculturae Serbica
dc.subjectwalnut oilen
dc.subjectphysico-chemical characteristicsen
dc.subjectcomposition of fatty acidsen
dc.titleDetermination of physico-chemical characteristics of walnut (Juglans regia L.) oil from cultivar Šampionen
dc.titleOdređivanje fizičko-hemijskih karakteristika ulja oraha (Juglans regia L.) sorte Šampionsr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dc.citation.epage94
dc.citation.issue29
dc.citation.other15(29): 89-94
dc.citation.rankM52
dc.citation.spage89
dc.citation.volume15
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/1059/2256.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2259
dc.type.versionpublishedVersion


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record