Determination of physico-chemical characteristics of walnut (Juglans regia L.) oil from cultivar Šampion
Određivanje fizičko-hemijskih karakteristika ulja oraha (Juglans regia L.) sorte Šampion
dc.creator | Rabrenović, Biljana | |
dc.creator | Gajić-Krstajić, Ljiljana | |
dc.date.accessioned | 2020-12-17T19:47:11Z | |
dc.date.available | 2020-12-17T19:47:11Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.issn | 0354-9542 | |
dc.identifier.uri | http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/2259 | |
dc.description.abstract | The aim of this work was separation and determination of oil from the cultivar Šampion. Two techniques of oil extraction were employed: cold pressing and organic solvent extraction. Composition of walnut kernels and basic physico-chemical parameters of walnut oil were determined, respectively. The oil content was 69.07%. The fatty acid composition was determined by gas chromatography and the main components were as follows: linoleic acid 58.0%, oleic acid 20.7% and linolenic acid 9.8% for sample obtained by cold pressing and 60.9%, 19.0%, 13.6%, respectively, for sample obtained by solvent extraction. | en |
dc.description.abstract | Danas se u svetu sve više pažnje posvećuje očuvanju prirodne i zdrave hrane. Zbog određenih zdravstvenih poremećaja i rizika, uslovljenih pre svega neadekvatnom ishranom, aktuelni svetski trendovi neminovno nameću novi koncept razvoja i u tehnologiji jestivih ulja. Povoljni zdravstveni efekti se pripisuju većem broju lipidnih supstanci, pri čemu se najveći broj radova i istraživanja odnosi na esencijalne masne kiseline, posebno one iz ω-3 i ω-6 serije, konjugovanu linolnu kiselinu, zatim fosfolipide, biljne sterole, prirodne antioksidanse i druge sastojke. Ulje oraha se odlikuje visokim sadržajem ω-6 i ω-3 esencijalnih masnih kiselina, što utiče na njegovu visoku nutritivnu vrednost. Upotreba orahovog ulja ima značajnu preventivnu ulogu u modifikaciji lipoproteinskog profila i zaštitnu ulogu kod kardiovaskularnih oboljenja i kancera. Istraživanja u ovom radu su imala za cilj da se uradi karakterizacija ulja oraha domaće sorte Šampion (Centar za voćarstvo, Čačak) i ispita uticaj postupka izdvajanja ulja na sadržaj esencijalnih masnih kiselina. Izdvojeno je ulje iz jezgra oraha domaće sorte Šampion primenom dve tehnike: hladno ceđenje i ekstrakcija organskim rastvaračem. Određeni su sastav i hemijske karakteristike jezgra oraha kao i fizičko-hemijske karakteristike izdvojenog ulja. Sadržaj ulja je iznosio 69.07%. Sastav i sadržaj masnih kiselina je određen metodom gasne hromatografije. Dominantne masne kiseline su: linolna sa sadržajem od 58.0%, zatim oleinska sa sadržajem od 20.7% i linolenska 9.8% u ulju dobijenom hladnim ceđenjem, odnosno 60.9%, 19.0%, 8.7% u ulju dobijenom ekstrakcijom organskim rastvaračem. | sr |
dc.publisher | Univerzitet u Kragujevcu - Agronomski fakultet, Čačak | |
dc.rights | openAccess | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | Acta agriculturae Serbica | |
dc.subject | walnut oil | en |
dc.subject | physico-chemical characteristics | en |
dc.subject | composition of fatty acids | en |
dc.title | Determination of physico-chemical characteristics of walnut (Juglans regia L.) oil from cultivar Šampion | en |
dc.title | Određivanje fizičko-hemijskih karakteristika ulja oraha (Juglans regia L.) sorte Šampion | sr |
dc.type | article | |
dc.rights.license | BY | |
dc.citation.epage | 94 | |
dc.citation.issue | 29 | |
dc.citation.other | 15(29): 89-94 | |
dc.citation.rank | M52 | |
dc.citation.spage | 89 | |
dc.citation.volume | 15 | |
dc.identifier.fulltext | http://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/1059/2256.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2259 | |
dc.type.version | publishedVersion |