Приказ основних података о документу

Srbija na međunarodnom tržištu mesa

dc.creatorDjorović, Milutin T.
dc.creatorStevanović, Simo
dc.creatorLazić, Verica M.
dc.date.accessioned2020-12-17T19:44:43Z
dc.date.available2020-12-17T19:44:43Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.issn0352-3462
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/2220
dc.description.abstractThe paper contains a comparative analysis of some of the most important indicators of both global and domestic meat market. Namely, the quantitative and structural differences in the production and trade of meat for observed subperiods in the last nineteen years for the world, continents and some countries were analyzed, by using the method of comparative analysis. Leading producers, international trade flows, leading exporters and importers of meat were defined, with special emphasis on the position and importance of Serbia on the world meat market. Pursuant to the above, as well as the importance of the above-mentioned product for the domestic market, ie agroindustry and the economy as a whole, the paper particularly studies balances, structure, dynamics and regional orientation of foreign trade of domestic meat and meat products. In addition, the paper points to the needs, capabilities, measures and directions of further development of domestic production and export of products analyzed.en
dc.description.abstractU radu je prezentirana komparativna analiza važnijih pokazatelja svetskog i domaćeg tržišta mesa. Naime, za poslednjih devetnaest godina, po posmatranim podperiodima, metodom komparativne analize izučene su kvantitativne i strukturalne razlike u proizvodnji i prometu mesa na nivou sveta, odnosno kontinenata i pojedinih zemalja. Definisani su vodeći proizvođači, odnosno tokovi međunarodnog prometa i vodeći izvoznici i uvoznici mesa sa posebnim osvrtom na mesto i značaj Srbije, odnosno njenu poziciju na svetskom tržištu ovog proizvoda. Shodno prethodnom, kao i značaju predmetnog proizvoda za domaće tržište, odnosno agroindustriju i privredu u celini, u radu su posebno izučeni bilansi, struktura, dinamika i regionalna usmerenost domaće spoljnotrgovinske razmene mesa i mesnih prerađevina. Osim toga, ukazano je i na potrebe, odnosno mogućnosti, mere i pravce daljeg razvoja domaće proizvodnje i izvoza analiziranih proizvoda.sr
dc.publisherNaučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceEkonomika poljoprivrede
dc.subjectmeaten
dc.subjectproductionen
dc.subjectmarketen
dc.subjecttradeen
dc.subjectexporten
dc.subjectimporten
dc.subjectbalanceen
dc.subjectmesosr
dc.subjectproizvodnjasr
dc.subjecttržištesr
dc.subjectprometsr
dc.subjectizvozsr
dc.subjectuvozsr
dc.subjectbilanssr
dc.titleSerbia on the international meat marketen
dc.titleSrbija na međunarodnom tržištu mesasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-SA
dc.citation.epage110
dc.citation.issue1
dc.citation.other57(1): 91-110
dc.citation.rankM24
dc.citation.spage91
dc.citation.volume57
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/1021/2217.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2220
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу