Приказ основних података о документу

Načini upravljanja procesom fermentacije u siliranim hranivima

dc.creatorDinić, Bora
dc.creatorDjordjević, Nenad
dc.creatorAndjelković, B.
dc.creatorSokolović, Dejan
dc.creatorTerzić, D.
dc.date.accessioned2020-12-17T19:44:14Z
dc.date.available2020-12-17T19:44:14Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.issn1450-9156
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/2212
dc.description.abstractThe control of fermentation process in ensilaged livestock feed is based on the knowledge of biomasses. The important aspects are the suitability for ensilaging (the content of fermentative carbohydrates and buffer capacity of the biomass), providing of the correct level of dry matter and anaerobic environment, wilting, using the chemical additives such as organic acids and their salts, using of biologic additives (inoculants), adsorption of mycotoxins, etc. In purpose of making the process of ensilaging of grasses, legumes and grass-legume mixes, the silages are prepared as bales or silo-tubes.en
dc.description.abstractKontrola procesa fementacije bazira se na poznavanju biomasa u pogledu pogodnosti za siliranje, odnosno obezbeđivanju povoljnog odnosa šećera i pufernog kapaciteta. Biomase višegodišnjih leguminoza i trava neophodno je provenjavati, odnosno povećati sadržaj suve materije u silomasi na najmanje 300-400 g kg-1. Za teško silirajuće biomase (višegodišnje i jednogodišnje leguminoze) koristiti ugljenohidratna hraniva (kukuruzna prekrupa, prekrupa ostalih žitarica, suvi rezanci šećerne repe, melasa, i dr.). Korišćenje hemijskih sredstava iz reda organskih kiselina i njihovih soli. Upotreba bioloških dodataka, inokulanata u smeši sa enzimima (amilaze, celulaze, hemicelulaze i dr.) obezbeđuje dobijanje dobre i stabilne silaže, kao i silaže veće hranljive vrednosti. Korišćenje inokulanata sa homo i heterotrofnim mikroorganizmima u cilju obezbeđivanja aerobne stabilnosti silaža, posebno lakosilirajućih biomasa (kukuruza, sirka, sudanske trave, italijanskog ljulja i dr.).sr
dc.publisherInstitut za stočarstvo, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceBiotechnology in Animal Husbandry
dc.subjectsilageen
dc.subjectcarbohydratesen
dc.subjectbuffer capacityen
dc.subjectwiltingen
dc.subjectcarbohydrate feeden
dc.subjectinoculantsen
dc.titleManagement of fermentation process in ensilaged livestock feeden
dc.titleNačini upravljanja procesom fermentacije u siliranim hranivimasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dc.citation.epage115
dc.citation.issue1-2
dc.citation.other26(1-2): 105-115
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage105
dc.citation.volume26
dc.identifier.doi10.2298/BAH1002105D
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/1014/2209.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу