Приказ основних података о документу

Antioksidansi piva i vina i određivanje njihovog antioksidativnog kapaciteta

dc.creatorVeljović, Mile
dc.creatorDjordjević, Radovan
dc.creatorDespotović, Saša
dc.creatorPecić, Sonja
dc.creatorLeskošek-Čukalović, Ida
dc.creatorNedović, Viktor
dc.date.accessioned2020-12-17T19:42:30Z
dc.date.available2020-12-17T19:42:30Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.issn0018-6872
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/2184
dc.description.abstractSince the beginning of the 1990s, a numerous epidemiological studies have been conducted to determine the correlation between consumption of food and beverages rich in phenolic compounds and reduction of the risk of degenerative diseases. The first positive results were obtained by examining the influence of moderate wine intake on the cardiovascular system. After that, a lot of studies investigated the impact of other beverages to the general health condition. The general conclusion is that the positive effects of beverages are strongly correlated with the total phenolic content. Red wines contain a greater amount of antioxidants compared with white wines and beers, and therefore show a significantly higher antioxidant capacity. However, besides the total content of antioxidants in beverages, their bioavailability, i.e., the ability of the organism to adopt them is also important. Unlike wine, beer polyphenols are easily adoptable, so, by consuming the same amount of alcohol, two drinks almost equally contribute to increasing the antioxidant potential of plasma. Due to the complexity of the products and a numerous of modes of antioxidant action, it is necessary to apply various methods to determine the antioxidant properties of these beverages.en
dc.description.abstractOd početka 1990-ih godina, brojne epidemiološke studije su vođene u cilju utvrđivanja korelacije između konzimiranja hrane i pića bogatih fenolnim jedinjenjima i smanjenja rizika od pojave degenerativnih oboljenja. Prvi pozitivni rezultati dobijeni su ispitivanjem uticaja umerenog konzumiranja vina na kardiovaskularni sistem, nakon čega su intenzivirana istraživanja uticaja i drugih pića na opšte zdravstveno stanje. Izveden je opšti zaključak da je pozitivno delovanje pića u korelaciji sa sadržajem polifenolnih jedinjenja. Crvena vina sadrže daleko veću količinu antioksidanasa u poređenju sa belim vinima i pivom, i shodno tome pokazuju i značajno veći antioksidativni kapacitet. Međutim, pored ukupnog sadržaja antioksidanasa u pićima, veoma važna je i njihova iskoristljivost, odnosno, mogućnost organizma da ih usvoji. Za razliku od vina, polifenoli piva su lako usvojivi, tako da, pri istom unosu alkohola, oba pića skoro u jednakoj meri doprinose povećanju antioksidativnog potencijala plazme. Usled kompleksnosti sastava proizvoda i velikog broja meha­nizama delovanja antioksidanasa, potrebno je primeniti više različitih metoda pri utvrđivanju antioksidativnih karakteristika ovih pića.sr
dc.publisherDruštvo za ishranu Srbije, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceHrana i ishrana
dc.subjectantioxidantsen
dc.subjectphenolic compoundsen
dc.subjectbeeren
dc.subjectwineen
dc.subjectdegenerative diseasesen
dc.subjectantioksidansisr
dc.subjectpolifenolisr
dc.subjectpivosr
dc.subjectvinosr
dc.subjectdegenerativne bolestisr
dc.titleAntioxidants in beer and wine: The study of the antioxidant capacityen
dc.titleAntioksidansi piva i vina i određivanje njihovog antioksidativnog kapacitetasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage33
dc.citation.issue3-4
dc.citation.other51(3-4): 29-33
dc.citation.rankM53
dc.citation.spage29
dc.citation.volume51
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2184
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу