Univerzitet u Beograd - Poljoprivredni fakultet
AgroSpace - Repozitorijum Poljoprivrednog fakulteta
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Srpski (latinica) 
    • Engleski
    • Srpski (ćirilica)
    • Srpski (latinica)
  • Prijava
Pregled zapisa 
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Pregled zapisa
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Pregled zapisa
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Comparative examination of qualities of yolk in light line hybrids

Komparativna ispitivanja osobina kvaliteta žumanca lakih linijskih hibrida

Thumbnail
2009
2093.pdf (555.0Kb)
Autori
Djekić, Vera
Mitrović, Sreten
Radović, Vera
Djermanović, Vladan
Stanišić, Goran
Članak u časopisu (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentu
Apstrakt
The study presents results of examination of qualities of consumable eggs of two light hen types, Shawer 579 and Hisex Brown. Every four week, on the sample of 30 eggs for each hybrid, internal qualities of eggs were examined. This examination confirmed the rule that with the age, mass of yolk increases, too. A little greater height of yolk was found in hens Shawer 579. Mass, color and diameter of yolk were almost the same in both examined types. Generally, both examined hybrids gave satisfying results regarding qualities of yolk.
U radu su prezentovani rezultati ispitivanja kvaliteta konzumnih jaja dve provenijence lakog tipa kokoši: Shaver 579 i Hisex Brown. Svake četiri nedelje, na uzorku od 30 jaja za svaki hibrid, obavljeno je ispitivanje unutrašnjih osobina kvaliteta jaja. Ovim ispitivanjem je potvrđeno pravilo da se sa starošću nosilja povećava masa žumanca. Nešto veću visinu žumanca imale su kokoši Shaver 579. Masa, boja i prečnik žumanca, kod obe ispitivane provenijence kokoši, bile su približno iste. Uopšte posmatrano, oba ispitivana hibrida, u pogledu osobina kvaliteta žumanca ispitivanih jaja, dala su zadovoljavajuće rezultate.
Ključne reči:
genotype / age / yolk quality / genotip / uzrast / kvalitet žumanceta
Izvor:
Zbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik, 2009, 15, 3-4, 137-143
Izdavač:
  • Institut PKB Agroekonomik, Padinska skela
Finansiranje / projekti:
  • Novi tehnološki postupci u skladu sa dobrobiti živine i zaštitom životne sredine u cilju dobijanja živinskih proizvoda garantovanog i posebnog kvaliteta (RS-20021)

ISSN: 0354-1320

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2096
URI
http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/2096
Kolekcije
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
Institucija/grupa
Poljoprivredni fakultet

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu AgroSpace | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

Kompletan repozitorijumGrupeAutoriNasloviTemeOva institucijaAutoriNasloviTeme

Statistika

Pregled statistika

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu AgroSpace | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB