Приказ основних података о документу

Primena ultrafiltracije za bistrenje soka jabuke

dc.creatorVladisavljević, Goran
dc.creatorVukosavljević, Predrag
dc.creatorBukvić, Branka
dc.creatorZlatković, Branislav
dc.date.accessioned2020-12-17T17:42:27Z
dc.date.available2020-12-17T17:42:27Z
dc.date.issued2000
dc.identifier.issn1450-8109
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/208
dc.description.abstractRaw depectinized apple juice was clarified in a laboratory scale ultrafiltration (UF) system using ceramic tubular membranes (Tech-Sep Carbosep) with a molecular weight cut-off of 300,000, 50,000, and 30,000 daltons. The experiments have been carried out over a wide range of transmembrane pressures (100-400 kPa), temperatures (293-328 K), and feed flow rates (100-900 mL/min). Permeate flux significantly decreased with time until a steady state was established. The steady-state permeate flux reached a maximum at a transmembrane pressure of about 200 kPa. Higher permeate flux was obtained at higher temperatures due to lower permeate viscosity. A linear relationship between steady-state permeate flux and feed flow rate in logarithmic coordinates was obtained and the slope of these lines ranged from 0.22 to 0.31.en
dc.description.abstractBistrenje depektinizovanog matičnog soka jabuke uspešno je vršeno ultrafiltracijom kroz keramičke cevne membrane proizvedene od cirkonijum-oksida i titan-dioksida na podlozi od poroznog ugljenika. Eksperimenti su vršeni uz potpunu recirkulaciju retentata i sa protocima napojne struje u modulu od 100-900 ml/min. Fluks permeata u početku opada sa vremenom, ali se posle određenog vremena uspostavlja stacionarno stanje. Stacionami fluks permeata, L dostiže maksimum pri transmembranskom pritisku od oko 200 kPa, nakon čega opada sa daljim porastom pritiska. To se može objasniti deformacijom čestica mutnoće u sloju gela, raskidanjem krupnijih lančastih agregata otvorene strukture i formiranjem sitnijih čestica koje se gušće pakuju u sloju gela, što dovodi do smanjenja poroznosti i propustljivosti sloja. U log-log koordinatnom sistemu stacionami fluks permeata linearno raste sa porastom protoka napojnog soka, pri čemu nagib ovih pravih varira od 0,22 do 0,31.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceJournal of Agricultural Sciences (Belgrade)
dc.subjectultrafiltrationen
dc.subjectapple juiceen
dc.subjectclarificationen
dc.subjectceramic membraneen
dc.subjectpermeate fluxen
dc.titleApplication of ultrafiltration to apple juice clarificationen
dc.titlePrimena ultrafiltracije za bistrenje soka jabukesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-SA
dc.citation.epage130
dc.citation.issue2
dc.citation.other45(2): 121-130
dc.citation.spage121
dc.citation.volume45
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/908/205.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_208
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу