Приказ основних података о документу

Stepen zametanja i pomološka svojstva klonova oblačinske višnje pri slobodnom oprašivanju i samooprašivanju

dc.creatorFotirić, Milica
dc.creatorNikolić, Dragan
dc.creatorRakonjac, Vera
dc.date.accessioned2020-12-17T19:32:50Z
dc.date.available2020-12-17T19:32:50Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.issn0354-5695
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/2028
dc.description.abstractPollination and fertilization are necessary for the fruit set of sour cherry and other fruit species. Although Oblačinska sour cherry is a self-fertile cultivar, some results show that the fruit set is higher and fruit properties are better following open-pollination. The aim of this study was to investigate four Oblačinska sour cherry clones with different yielding potentials for the pollen germination, fruit set and fruit properties following self- and open-pollination. It was noticed that clones with a higher pollen germination had a higher fruit set. Results obtained by the analysis of variance showed that the fruit set, fruit harvested, fruit weight, fruit width, fruit stalk length and the soluble solid content were very significantly influenced by the mode of pollination. For the majority of investigated properties better results were obtained following open-pollination than by self-pollination.en
dc.description.abstractZa zametanje plodova višnje, kao i kod ostalih vrsta voćaka, neophodno je oprašivanje i oplođenje. Iako je oblačinska višnja samooplodna sorta postoje podaci da se bolji rezultati u pogledu zametanja i razvoja ploda kod nje dobijaju prilikom stranooplođenja. Cilj ovog rada bio je da se kod četiri klona oblačinske višnje, različitog prinosa, utvrdi klijavost polena i odredi efekat slobodnog oprašivanja i samooprašivanja na stepen zametanja i svojstva ploda. Uočeno je da klonovi koji imaju veću klijavost polena imaju i veći stepen zametanja plodova. Rezultati analize varijanse su pokazali da je varijanta oprašivanja veoma značajno ili značajno uticala na broj zametnutih plodova, broj ubranih plodova, masu ploda, širinu ploda, dužinu peteljke ploda i sadržaj rastvorljivih suvih materija. Za većinu proučavanih svojstava može se uočiti da su bolji rezultati dobijeni u varijanti slobodnog oprašivanja nego u varijanti samooprašivanja.sr
dc.publisherSavez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceJournal of Scientific Agricultural Research
dc.subjectKlonsr
dc.subjectoblačinska višnjasr
dc.subjectslobodno oprašivanje i samooprašivanjesr
dc.subjectstepen zametanjasr
dc.subjectsvojstva plodasr
dc.titleFruit set and pomological properties of oblačinska sour cherry clones following self- and open-pollinationen
dc.titleStepen zametanja i pomološka svojstva klonova oblačinske višnje pri slobodnom oprašivanju i samooprašivanjusr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage29
dc.citation.issue1
dc.citation.other70(1): 21-29
dc.citation.rankM52
dc.citation.spage21
dc.citation.volume70
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/877/2025.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2028
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу