Приказ основних података о документу

Procena kvaliteta ishrane srne na osnovu hemijske analize buražnog sadržaja

dc.creatorPopović, Zoran
dc.creatorDjordjević, Nenad
dc.creatorDjordjević, M.
dc.creatorGrubić, Goran
dc.creatorStojanović, Bojan
dc.date.accessioned2020-12-17T19:29:33Z
dc.date.available2020-12-17T19:29:33Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.issn0567-8315
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1973
dc.description.abstractAnalysis of the rumen content was carried out on a total of 43 samples taken from deer (Capreolus capreolus L.) shot on the hunting grounds of 'Barajevska Reka' (Serbia). All animals were males and were hunted in the early morning. The experiment was set as a randomized trial with four treatments (spring, summer, autumn and winter) and an uneven distribution of animals per treatment. Organoleptic examination of the stomach content revealed that cereals were the most abundant feed ingested (present in 25% of summer samples and 62.5% autumn samples). Results of chemical analysis confirmed a significant seasonal influence on total nitrogen and protein content, fats, cellulose, ash, phosphorus, pH and ammonia nitrogen within the content of the rumen. Contrary to this, calcium within the dry matter and total mineral content varied regardless of the season. A significantly high protein (360.84 g/kg DM) and low cellulose content (170.30 g/kg) was present during the spring season. A high negative correlation (r=-0.7398) between protein and cellulose content was present throughout the year. The quantity of extracted non nitrogenous substances was lowest during the winter period (152.10 g/kg). The highest pH value (6.33) was recorded during the winter season and in during the rest of the year it showed limited oscillations (5.52 - 5.62). The quantity of ammonia nitrogen was 1% of total nitrogen throughout the year. Considering the results of this study, and compared to the published literature data, it can be concluded that the high feeding selectivity of deer and the good quality of offered feedstuffs on the hunting grounds in Serbia are responsible for the high protein content in the rumen throughout all seasons.en
dc.description.abstractIspitivanje hemijskog sastava buražnog sadržaja srne (Capreolus capreolus L.) obavljeno je u lovištu 'Barajevska Reka' (Srbija) na uzorcima koji su uzeti od 43 odstreljena grla u periodu od maja 2006. do januara 2007. godine. Sva odstreljena grla su bila muškog pola a odstrel je vršen u jutarnjim satima. Eksperiment je postavljen po modelu slučajnog plana, sa četiri tretmana (godišnja doba: proleće, leto, jesen i zima) i nejednakom distribucijom životinja po tretmanima. Organoleptički pregled uzoraka buražnog sadržaja ukazuje na značajnu ulogu cerealija u ishrani srna (prisutne u 25% uzoraka iz letnjeg i 62,5% iz jesenjeg perioda), kao i hrastovog žira (prisutan u 12,5% uzoraka iz jesenjeg perioda). Rezultati hemijske analize potvrđuju signifikantan uticaj godišnjeg doba na količinu ukupnog azota i sirovih proteina, masti, sirove celuloze, pepela, fosfora, pH vrednosti i amonijačnog azota u buražnom sadržaju. Nasuprot tome, sadržaj kalcijuma u suvoj materiji i ukupnim mineralnim materijama buražnog sadržaja je slobodno varirao. Signifikantno najveći sadržaj proteina (360,84 g/kg SM) i najmanji sadržaj celuloze (170,30 g/kg SM) imali su uzorci iz prolećnog perioda. Utvrđena je visoka negativna korelacija između sadržaja proteina i celuloze u toku godine (r = - 0,7398). Količina bezazotnih ekstraktivnih materija je bila najmanja u uzorcima iz zimskog perioda ishrane (152,10 g/kg SM). Za isto godišnje doba detektovana je najveća pH vrednost u uzorcima (6,33), dok je u ostalom periodu godine pH bila značajno niža i relativno ujednačena (5,52-5,62). Količina amonijačnog azota je iznosila oko 1% od ukupnog azota tokom cele godine. S obzirom na rezultate iz ovog eksperimenta kao i na brojne literaturne podatke, može se zaključiti da je visoka selektivnost srne pri ishrani, kao i kvalitetnija krmna baza u lovištima Srbije, objašnjenje za visok nivo proteina u buražnom sadržaju srne tokom cele godine.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/20019/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceActa veterinaria
dc.subjectCapreolus capreolus L.en
dc.subjectchemical compositionen
dc.subjectrumen contenten
dc.subjectseasonen
dc.titleEstimation of the quality of the nutrition of roe deer based on chemical composition of the rumen contenten
dc.titleProcena kvaliteta ishrane srne na osnovu hemijske analize buražnog sadržajasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage663
dc.citation.issue5-6
dc.citation.other59(5-6): 653-663
dc.citation.rankM23
dc.citation.spage653
dc.citation.volume59
dc.identifier.doi10.2298/AVB0906653P
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/831/1970.pdf
dc.identifier.scopus2-s2.0-76249092769
dc.identifier.wos000273485400020
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу