Приказ основних података о документу

Globalno tržište mesa

dc.creatorDjorović, Milutin T.
dc.creatorStevanović, Simo
dc.creatorLazić, Verica M.
dc.date.accessioned2020-12-17T19:28:27Z
dc.date.available2020-12-17T19:28:27Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.issn0352-3462
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1955
dc.description.abstractThe paper deals with regional - comparative analysis of major world meat market and trade indices, as extremely important, inevitable and indispensable food product group in the human diet. It specially analyses trends, concerning regional differences in the volume, dynamics and structures of production and trade of beef and buffalo meat, pork, poultry meat and sheep and goat meat. Regions, i.e. countries, the largest producers and largest exporters and importers of these products have been defined. Pursuant to the above - mentioned, it was found that there are very significant regional differences due to numerous natural, economic and social factors. In the analysis of relations and the degree of influence of aforementioned factors on changes and development directions of the observed phenomenon, quantitative and qualitative market research methods were used. .en
dc.description.abstractU radu je data regionalno-komparativna analiza važnijih pokazatelja svetskog tržišta i prometa mesa, kao izuzetno značajne i u ishrani stanovništva neizostavne i nezamenljive prehrambene grupe proizvoda. Posebno su izučene tendencije, odnosno regionalne razlike u kretanju obima, dinamike i strukture proizvodnje i prometa goveđeg mesa i mesa bizona, svinjskog mesa, živinskog mesa i ovčjeg i kozjeg mesa. Definisani su regioni, odnosno zemlje najveći proizvođači i najveći izvoznici i uvoznici ovih proizvoda. Shodno prethodnom, utvrđeno je da kod ispitivanih pojava postoje vrlo značajne regionalne razlike i da su one posledica brojnih prirodnih, privrednih i društvenih činilaca. U sagledavanju kretanja odnosa i stepena uticaja navedenih činilaca na promene i pravce kretanja posmatranih pojava, korišćene su kvantitativne i kvalitativne metode istraživanja tržišta. .sr
dc.publisherNaučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceEkonomika poljoprivrede
dc.subjectmeaten
dc.subjectworld productionen
dc.subjectregionen
dc.subjectworld marketen
dc.subjectinternational tradeen
dc.subjectexporten
dc.subjectimporten
dc.subjectmesosr
dc.subjectsvetska proizvodnjasr
dc.subjectregionsr
dc.subjectsvetsko tržištesr
dc.subjectmeđunarodni prometsr
dc.subjectizvozsr
dc.subjectuvozsr
dc.titleGlobal meat marketen
dc.titleGlobalno tržište mesasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-SA
dc.citation.epage358
dc.citation.issue3
dc.citation.other56(3): 343-358
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage343
dc.citation.volume56
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/817/1952.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1955
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу