Приказ основних података о документу

Energetska efikasnost proizvodnje paradajza na otvorenom i u objektima zaštićenog prostora različite konstrukcije

dc.creatorDjević, Milan
dc.creatorDimitrijević, Aleksandra
dc.date.accessioned2020-12-17T19:25:17Z
dc.date.available2020-12-17T19:25:17Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.issn0554-5587
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1904
dc.description.abstractThe aim of this paper is to analyze energy patterns in open and greenhouse tomato production, since tomato is very important vegetable in human nutrition with tendency to be used whole year. The greenhouses used were one tunnel structure, covered with double PE folia, 5 x 20 m and one gutter-connected double PE covered structure 21m wide and 250m long. The results obtained lead to the conclusion that lower specific energy per production surface can be expected in conditions of the open filed and that, regarding the greenhouses lower value for energy consumption can be expected in case of multi-span greenhouses.en
dc.description.abstractObzirom na intenzivnost korišćenja paradajza u ljudskoj ishrani, za proizvođače je od izuzetnog značaja energetska, ekonomska i ekološka efikasnost proizvodnje. Obzirom da se paradajz gaji kako na otvorenom tako i u objektima zaštićenog prostora cilj istraživanja je bio analiza proizvodnje na otvorenom polju i u objektima zaštićenog prostora tunel i blok tipa sa aspekta potrošnje energije i energetske efikasnosti. Objekat tunel tipa dimenzija je 5 x 20 m i pokriven je dvostrukom 180μm PE UV IR folijom. Blok objekat je sa dva broda, dimenzija 21 x 250 m pokriven dvostrukom PE UV IR folijom. Rezultati ukazuju da se niža potrošnja energije po jedinici površine može očekivati na otvorenom, a da se, kada su objekti zaštićenog prostora u pitanju niža potrošnja energije može očekivati kod objekata veće specifične zapremine tj. objekata blok tipa.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet - Institut za poljoprivrednu tehniku, Beograd
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/20076/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourcePoljoprivredna tehnika
dc.subjecttomatoen
dc.subjectopen fileden
dc.subjectgreenhouseen
dc.subjectenergy efficiencyen
dc.subjectparadajzsr
dc.subjectotvoreno poljesr
dc.subjectplastenicisr
dc.subjectenergetska efikasnostsr
dc.titleEnergy efficiency of the open filed and greenhouse tomato productionen
dc.titleEnergetska efikasnost proizvodnje paradajza na otvorenom i u objektima zaštićenog prostora različite konstrukcijesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage45
dc.citation.issue3
dc.citation.other34(3): 39-45
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage39
dc.citation.volume34
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/775/1901.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1904
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу