Приказ основних података о документу

Mogućnosti korišćenja ostataka iz prerade voća kao gorivnog materijala

dc.creatorDjević, Milan
dc.creatorDimitrijević, Aleksandra
dc.creatorBlažin, Dragan
dc.creatorBlažin, Slobodan
dc.date.accessioned2020-12-17T19:14:39Z
dc.date.available2020-12-17T19:14:39Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.issn1450-5029
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1726
dc.description.abstractEnergy demand in the world and limited sources of fossil fuels impose larger amounts of renewable energies. Agriculture production can be very important factor as a renewable energy producer concerning a large demands of biomass from primary plant production. This potential, if used in a proper way can be very important source of energy. In recent times, beside primary plant production, fruit and plant processing industry has been recognized as potential source of energy regarding residues after processing. In that sense, aim of this paper as to estimate potential of food processing industry for producing biomass that can be used as burning material. As potentially good fruit species kernel and nut fruit species were analyzed. Results show that average annual amount of residues from fruit industry, in Serbia, can not be neglected. This burning material however, can not be used as primary and only heat source. It must be combined with coal. In the case of good quality coal its daily amount could be, approximately 30% lower. This is very significant fact considering today's energy consumption in the region.en
dc.description.abstractPotrebe u energiji i iscrpljivanje rezervi fosilnih goriva nameću potrebu korišćenja obnovljivih izvora energije gde, u uslovima poljoprivredne proizvodnje biomasa zauzima najznačajnije mesto. Velike količine biomase iz poljoprivrede predstavljaju potencijal koji se može uspešno koristiti kao energetski izvor. U poslednje vreme se, pored primarne poljoprivredne proizvodnje kao glavnog izvora biomase, sve više razmišlja i o ostatcima iz prerađivačke industrije voća kao potencijalnom kvalitetnom izvoru. Ovaj problem do sada nije posebno razmatran te je cilj ovog rada da ukaže na potencijale prerađivačke industrije kao proizvođača biomase, zatim analiza energetskog potencijala ostataka iz prerade kao gorivog materijala. U radu su analizirane koštičave i jezgraste voćne vrste kao značajan izvor biomase koja se može iskoristiti kao gorivi materijal. Rezultati ukazuju da se prosečna godišnja količina ostataka iz prerađivačke industrije voća ne može zanemariti kao potencijalni gorivi materijal. Ipak, rezultati ukazuju da se ovaj materijal ne treba koristiti samostalno ali se njegovom kombinacijom sa ugljem, dnevne količine visokokvalitetnog uglja mogu smanjiti i za 30%. Ovo je veoma važan podatak uzimajući u obzir koliko se energije u Srbiji koristi samo za zagrevanje stambenog prostora i objekata različitih namena.sr
dc.publisherNacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.sourceČasopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP
dc.subjectfruiten
dc.subjectbiomassen
dc.subjectprocessingen
dc.subjectpits (kernel)en
dc.subjectenergyen
dc.subjectburning materialen
dc.subjectvoćesr
dc.subjectbiomasasr
dc.subjectpreradasr
dc.subjectkošticesr
dc.subjectljuskasr
dc.subjectenergijasr
dc.subjectgorivosr
dc.titlePossibilities of using fruit processing residues as burning materialen
dc.titleMogućnosti korišćenja ostataka iz prerade voća kao gorivnog materijalasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage114
dc.citation.issue3
dc.citation.other12(3): 111-114
dc.citation.spage111
dc.citation.volume12
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/617/1723.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1726
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу