Приказ основних података о документу

Mogućnosti savremenog pakovanja hrane

dc.creatorLazić, Vera
dc.creatorGvozdenović, Jasna
dc.creatorPetrović, Tanja
dc.date.accessioned2020-12-17T19:14:32Z
dc.date.available2020-12-17T19:14:32Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.issn1450-5029
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1724
dc.description.abstractQuality and stability of different food products depend, to a great extent on packaging materials used, but also on requirements and procedures of modern packing. The improvement of packing process in a conventional sense means modernization of equipment, perfection of qualitative properties of applied packaging materials, or use of vacuum packing or modified atmosphere packing. Modern packing means also the use of active and intelligent packaging. The role of modern food packing is not only a passive protection and selling of products. The active packaging affects the conditions in the packed food, so the shelf life is prolonged and the quality maintained. The intelligent packaging communicates with the surrounding giving some information on the quality of the packed product. Regarding the aspect of environmental importance of packaging materials, the possibility to use biopolymers and edible packaging materials is also reviewed. The paper presents not only the traditional functions of packaging but also the processes of active and intelligent packing. The application of new packing procedures for packing of different food products is discussed.en
dc.description.abstractU savremenim uslovima svi prehrambeni proizvodi se pakuju. Kvalitet i održivost različitih prehrambenih proizvoda u mnogome zavisi od primenjenih ambalažnih materijala, ali i od savremenih uslova i postupaka pakovanja. Unapređenje procesa pakovanja u klasičnom smislu, podrazumeva modernizaciju opreme, poboljšanje kvalitativnih svojstava primenjenih ambalažnih materijala, ili primenu vakuma ili pakovanja u modifikovanoj atmosferi. Savremeno pakovanje podrazumeva i primenu aktivnog i inteligentnog pakovanja. Moderno pakovanje hrane nema više samo pasivnu ulogu u zaštiti i prodaji proizvoda, nego, aktivno pakovanje menja stanje u upakovanoj hrani, da bi se produžila njegova trajnost i održao kvalitet. Inteligentno pakovanje komunicira sa okolinom dajući pojedine informacije o kvalitetu upakovanog proizvoda. U radu je dat prikaz funkcija ambalaže po tradicionalnom konceptu kao i prikaz aktivnog i inteligentnog procesa pakovanja. Zbog značaja ekološkog aspekta ambalažnih materijala, dat je i prikaz mogućnosti primene biopolimera i jestivih ambalažnih materijala. Razmatrana je mogućnost primene ovih novih postupaka pakovanja za pakovanje različitih prehrambenih proizvoda.sr
dc.publisherNacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.sourceČasopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP
dc.subjectpackagingen
dc.subjectpackingen
dc.subjectactive packagingen
dc.subjectintelligent packagingen
dc.subjectbiopolymersen
dc.subjectfooden
dc.subjectambalažasr
dc.subjectpakovanjesr
dc.subjectaktivno pakovanjesr
dc.subjectinteligentno pakovanjesr
dc.subjectbiopolimerisr
dc.subjecthranasr
dc.titlePossibilities of modern food packingen
dc.titleMogućnosti savremenog pakovanja hranesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage52
dc.citation.issue1-2
dc.citation.other12(1-2): 49-52
dc.citation.spage49
dc.citation.volume12
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/615/1721.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1724
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу