Приказ основних података о документу

Kontrola mikroklimatskih parametara u objektima zaštićenog prostora

dc.creatorDjević, Milan
dc.creatorDimitrijević, Aleksandra
dc.creatorBlažin, Slobodan
dc.date.accessioned2020-12-17T19:12:00Z
dc.date.available2020-12-17T19:12:00Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.issn0350-2953
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1681
dc.description.abstractClimatic conditions in greenhouses are very important concerning plant growth and development. If adequate and accurate control is applied energy and labor saving can be obtained flowed by good quality products and higher yields. Successful greenhouse production is defined by four main factors - temperature, light, water content of the air and soil, and quality of air inside the objects. In this paper climatic conditions in greenhouses are analyzed and possibilities of their good control are given. Vertical and horizontal temperature distribution are shown for double plastic covered tunnel during tomato production. Values obtained show that temperature and air relative humidity variation in greenhouse, can be used for heating system projection and installation. Influence of air quality on time of picking and production quality is also shown.en
dc.description.abstractPraćenje klimatskih parametara u objektima zaštićenog prostora veoma je značajan činilac uspešnosti biljne proizvodnje. Ukoliko se pravilno i dovoljno brzo reaguje na promenu mikroklimatskih parametara, mogu da se ostvare značajne uštede u energiji i ljudskom radu, što rezultira većom energetskom efikasnošću i kvalitetnijem proizvodu koji se iznosi na tržište. Faktori uspešnosti biljne proizvodnje u zaštićenom prostoru su temperatura, svetlost, vlažnost vazduha i zemljišta i sastav i kvalitet vazduha. U radu je data analiza klimatskih uslova u objektima zaštićenog prostora i mogućnost za njihovo praćenje i kontrolu. Analiziran je raspored temperatura u objektima i to po dužini, širini i visini objekta. Temperature su praćene u objektu tunel tipa, pokrivenom dvostrukom folijom, u vreme proizvodnje paradajza. Dobijene vrednosti temperature i relativne vlažnosti vazduha, koje pokazuje određena variranja mogu da posluže za kasnije projektovanje tehničkih sistema zagrevanja i njegovog postavljanja.sr
dc.publisherNacionalno naučno društvo za poljoprivrednu tehniku, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.sourceSavremena poljoprivredna tehnika
dc.subjectgreenhouseen
dc.subjecttemperatureen
dc.subjectrelative humidityen
dc.subjectCO2en
dc.subjecttechnical systemsen
dc.subjectcontrolen
dc.subjectzaštićen prostorsr
dc.subjecttemperaturasr
dc.subjectrelativna vlažnost vazduhasr
dc.subjectugljen-dioksidsr
dc.subjecttehnički sistemisr
dc.subjectkontrolasr
dc.titleControl of climatic condition inside greenhousesen
dc.titleKontrola mikroklimatskih parametara u objektima zaštićenog prostorasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage39
dc.citation.issue1-2
dc.citation.other34(1-2): 32-39
dc.citation.spage32
dc.citation.volume34
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/572/1678.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1681
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу