Приказ основних података о документу

SWOT analiza izvoza povrća i prerađevina

dc.creatorVlahović, Branislav
dc.creatorStevanović, Simo
dc.creatorPuškarić, Anton
dc.date.accessioned2020-12-17T19:11:01Z
dc.date.available2020-12-17T19:11:01Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.issn0352-3462
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1664
dc.description.abstractThe basic aim of researches is to perceive demonstrated trends, structure and regional destination of export of vegetable and processed vegetable from the Republic of Serbia. Fresh and processed vegetable - frozen, dried (dehydrated) and canned vegetable are being analyzed in this paper. Authors gives suggestions that must increase vegetable export. Export of vegetable and processed vegetable realized growth tendency. In export the most participation has fresh vegetable (26,2%), then frozen vegetable (25,2%), canned vegetable (23,1%) and dried vegetable (21,2%). Absence of marketing concept of economic entity, absence of national institution assistance and agrarian protectionism of developed countries are restrictive factor of export promotion from the Republic of Serbia.en
dc.description.abstractOsnovni cilj istraživanja jeste da sagleda ispoljene trendove, strukturu i regionalnu destinaciju izvoza povrća i prerađevina od povrća iz Republike Srbije. Analiza je rađena za sveže i prerađeno povrće - smrznuto, sušeno (dehidrirano) i konzervisano (sterilizovano i pasterizovano) povrće. Autori, takođe, daju i predloge koji treba da doprinesu povećanju izvoza. Izvoz povrća i prerađevina ostvaruje tendenciju rasta. U strukturi izvoza najveće učešće ima sveže povrće (26,2%), sledi smrznuto (25,2%), konzervisano (23,1%) i sušeno povrće (21,2%) i ostalo povrće (4,3%). Odsustvo marketing koncepta privrednih subjekata, značajnija pomoć države i agrarni protekcionizam razvijenih zemalja predstavljaju limitirajući činilac unapređenja izvoza povrća iz naše zemlje.sr
dc.publisherNaučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceEkonomika poljoprivrede
dc.subjectvegetableen
dc.subjectexporten
dc.subjectdestination of exporten
dc.subjectSWOT analysisen
dc.subjectpovrćesr
dc.subjectizvozsr
dc.subjectdestinacijasr
dc.subjectSWOT analizasr
dc.titleSWOT analysis of vegetable and processed vegetable exporten
dc.titleSWOT analiza izvoza povrća i prerađevinasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-SA
dc.citation.epage175
dc.citation.issue2
dc.citation.other55(2): 163-175
dc.citation.spage163
dc.citation.volume55
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/557/1661.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1664
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу