Univerzitet u Beograd - Poljoprivredni fakultet
AgroSpace - Repozitorijum Poljoprivrednog fakulteta
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Srpski (latinica) 
    • Engleski
    • Srpski (ćirilica)
    • Srpski (latinica)
  • Prijava
Pregled zapisa 
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Pregled zapisa
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Pregled zapisa
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

SWOT analysis of vegetable and processed vegetable export

SWOT analiza izvoza povrća i prerađevina

Thumbnail
2008
1661.pdf (334.0Kb)
Autori
Vlahović, Branislav
Stevanović, Simo
Puškarić, Anton
Članak u časopisu (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentu
Apstrakt
The basic aim of researches is to perceive demonstrated trends, structure and regional destination of export of vegetable and processed vegetable from the Republic of Serbia. Fresh and processed vegetable - frozen, dried (dehydrated) and canned vegetable are being analyzed in this paper. Authors gives suggestions that must increase vegetable export. Export of vegetable and processed vegetable realized growth tendency. In export the most participation has fresh vegetable (26,2%), then frozen vegetable (25,2%), canned vegetable (23,1%) and dried vegetable (21,2%). Absence of marketing concept of economic entity, absence of national institution assistance and agrarian protectionism of developed countries are restrictive factor of export promotion from the Republic of Serbia.
Osnovni cilj istraživanja jeste da sagleda ispoljene trendove, strukturu i regionalnu destinaciju izvoza povrća i prerađevina od povrća iz Republike Srbije. Analiza je rađena za sveže i prerađeno povrće - smrznuto, sušeno (dehidrirano) i konzervisano (sterilizovano i pasterizovano) povrće. Autori, takođe, daju i predloge koji treba da doprinesu povećanju izvoza. Izvoz povrća i prerađevina ostvaruje tendenciju rasta. U strukturi izvoza najveće učešće ima sveže povrće (26,2%), sledi smrznuto (25,2%), konzervisano (23,1%) i sušeno povrće (21,2%) i ostalo povrće (4,3%). Odsustvo marketing koncepta privrednih subjekata, značajnija pomoć države i agrarni protekcionizam razvijenih zemalja predstavljaju limitirajući činilac unapređenja izvoza povrća iz naše zemlje.
Ključne reči:
vegetable / export / destination of export / SWOT analysis / povrće / izvoz / destinacija / SWOT analiza
Izvor:
Ekonomika poljoprivrede, 2008, 55, 2, 163-175
Izdavač:
  • Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt

ISSN: 0352-3462

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1664
URI
http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1664
Kolekcije
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
Institucija/grupa
Poljoprivredni fakultet
TY  - JOUR
AU  - Vlahović, Branislav
AU  - Stevanović, Simo
AU  - Puškarić, Anton
PY  - 2008
UR  - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1664
AB  - The basic aim of researches is to perceive demonstrated trends, structure and regional destination of export of vegetable and processed vegetable from the Republic of Serbia. Fresh and processed vegetable - frozen, dried (dehydrated) and canned vegetable are being analyzed in this paper. Authors gives suggestions that must increase vegetable export. Export of vegetable and processed vegetable realized growth tendency. In export the most participation has fresh vegetable (26,2%), then frozen vegetable (25,2%), canned vegetable (23,1%) and dried vegetable (21,2%). Absence of marketing concept of economic entity, absence of national institution assistance and agrarian protectionism of developed countries are restrictive factor of export promotion from the Republic of Serbia.
AB  - Osnovni cilj istraživanja jeste da sagleda ispoljene trendove, strukturu i regionalnu destinaciju izvoza povrća i prerađevina od povrća iz Republike Srbije. Analiza je rađena za sveže i prerađeno povrće - smrznuto, sušeno (dehidrirano) i konzervisano (sterilizovano i pasterizovano) povrće. Autori, takođe, daju i predloge koji treba da doprinesu povećanju izvoza. Izvoz povrća i prerađevina ostvaruje tendenciju rasta. U strukturi izvoza najveće učešće ima sveže povrće (26,2%), sledi smrznuto (25,2%), konzervisano (23,1%) i sušeno povrće (21,2%) i ostalo povrće (4,3%). Odsustvo marketing koncepta privrednih subjekata, značajnija pomoć države i agrarni protekcionizam razvijenih zemalja predstavljaju limitirajući činilac unapređenja izvoza povrća iz naše zemlje.
PB  - Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt
T2  - Ekonomika poljoprivrede
T1  - SWOT analysis of vegetable and processed vegetable export
T1  - SWOT analiza izvoza povrća i prerađevina
EP  - 175
IS  - 2
SP  - 163
VL  - 55
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1664
ER  - 
@article{
author = "Vlahović, Branislav and Stevanović, Simo and Puškarić, Anton",
year = "2008",
abstract = "The basic aim of researches is to perceive demonstrated trends, structure and regional destination of export of vegetable and processed vegetable from the Republic of Serbia. Fresh and processed vegetable - frozen, dried (dehydrated) and canned vegetable are being analyzed in this paper. Authors gives suggestions that must increase vegetable export. Export of vegetable and processed vegetable realized growth tendency. In export the most participation has fresh vegetable (26,2%), then frozen vegetable (25,2%), canned vegetable (23,1%) and dried vegetable (21,2%). Absence of marketing concept of economic entity, absence of national institution assistance and agrarian protectionism of developed countries are restrictive factor of export promotion from the Republic of Serbia., Osnovni cilj istraživanja jeste da sagleda ispoljene trendove, strukturu i regionalnu destinaciju izvoza povrća i prerađevina od povrća iz Republike Srbije. Analiza je rađena za sveže i prerađeno povrće - smrznuto, sušeno (dehidrirano) i konzervisano (sterilizovano i pasterizovano) povrće. Autori, takođe, daju i predloge koji treba da doprinesu povećanju izvoza. Izvoz povrća i prerađevina ostvaruje tendenciju rasta. U strukturi izvoza najveće učešće ima sveže povrće (26,2%), sledi smrznuto (25,2%), konzervisano (23,1%) i sušeno povrće (21,2%) i ostalo povrće (4,3%). Odsustvo marketing koncepta privrednih subjekata, značajnija pomoć države i agrarni protekcionizam razvijenih zemalja predstavljaju limitirajući činilac unapređenja izvoza povrća iz naše zemlje.",
publisher = "Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt",
journal = "Ekonomika poljoprivrede",
title = "SWOT analysis of vegetable and processed vegetable export, SWOT analiza izvoza povrća i prerađevina",
pages = "175-163",
number = "2",
volume = "55",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1664"
}
Vlahović, B., Stevanović, S.,& Puškarić, A.. (2008). SWOT analysis of vegetable and processed vegetable export. in Ekonomika poljoprivrede
Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt., 55(2), 163-175.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1664
Vlahović B, Stevanović S, Puškarić A. SWOT analysis of vegetable and processed vegetable export. in Ekonomika poljoprivrede. 2008;55(2):163-175.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1664 .
Vlahović, Branislav, Stevanović, Simo, Puškarić, Anton, "SWOT analysis of vegetable and processed vegetable export" in Ekonomika poljoprivrede, 55, no. 2 (2008):163-175,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1664 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu AgroSpace | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

Kompletan repozitorijumGrupeAutoriNasloviTemeOva institucijaAutoriNasloviTeme

Statistika

Pregled statistika

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu AgroSpace | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB