Универзитет у Београду - Пољопривредни факултет
AgroSpace - Репозиторијум Пољопривредног факултета
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед записа 
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Преглед записа
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Преглед записа
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

SWOT analysis of vegetable and processed vegetable export

SWOT analiza izvoza povrća i prerađevina

Thumbnail
2008
1661.pdf (334.0Kb)
Аутори
Vlahović, Branislav
Stevanović, Simo
Puškarić, Anton
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт
The basic aim of researches is to perceive demonstrated trends, structure and regional destination of export of vegetable and processed vegetable from the Republic of Serbia. Fresh and processed vegetable - frozen, dried (dehydrated) and canned vegetable are being analyzed in this paper. Authors gives suggestions that must increase vegetable export. Export of vegetable and processed vegetable realized growth tendency. In export the most participation has fresh vegetable (26,2%), then frozen vegetable (25,2%), canned vegetable (23,1%) and dried vegetable (21,2%). Absence of marketing concept of economic entity, absence of national institution assistance and agrarian protectionism of developed countries are restrictive factor of export promotion from the Republic of Serbia.
Osnovni cilj istraživanja jeste da sagleda ispoljene trendove, strukturu i regionalnu destinaciju izvoza povrća i prerađevina od povrća iz Republike Srbije. Analiza je rađena za sveže i prerađeno povrće - smrznuto, sušeno (dehidrirano) i konzervisano (sterilizovano i pasterizovano) povrće. Autori, takođe, daju i predloge koji treba da doprinesu povećanju izvoza. Izvoz povrća i prerađevina ostvaruje tendenciju rasta. U strukturi izvoza najveće učešće ima sveže povrće (26,2%), sledi smrznuto (25,2%), konzervisano (23,1%) i sušeno povrće (21,2%) i ostalo povrće (4,3%). Odsustvo marketing koncepta privrednih subjekata, značajnija pomoć države i agrarni protekcionizam razvijenih zemalja predstavljaju limitirajući činilac unapređenja izvoza povrća iz naše zemlje.
Кључне речи:
vegetable / export / destination of export / SWOT analysis / povrće / izvoz / destinacija / SWOT analiza
Извор:
Ekonomika poljoprivrede, 2008, 55, 2, 163-175
Издавач:
  • Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt

ISSN: 0352-3462

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1664
URI
http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1664
Колекције
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
Институција/група
Poljoprivredni fakultet
TY  - JOUR
AU  - Vlahović, Branislav
AU  - Stevanović, Simo
AU  - Puškarić, Anton
PY  - 2008
UR  - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1664
AB  - The basic aim of researches is to perceive demonstrated trends, structure and regional destination of export of vegetable and processed vegetable from the Republic of Serbia. Fresh and processed vegetable - frozen, dried (dehydrated) and canned vegetable are being analyzed in this paper. Authors gives suggestions that must increase vegetable export. Export of vegetable and processed vegetable realized growth tendency. In export the most participation has fresh vegetable (26,2%), then frozen vegetable (25,2%), canned vegetable (23,1%) and dried vegetable (21,2%). Absence of marketing concept of economic entity, absence of national institution assistance and agrarian protectionism of developed countries are restrictive factor of export promotion from the Republic of Serbia.
AB  - Osnovni cilj istraživanja jeste da sagleda ispoljene trendove, strukturu i regionalnu destinaciju izvoza povrća i prerađevina od povrća iz Republike Srbije. Analiza je rađena za sveže i prerađeno povrće - smrznuto, sušeno (dehidrirano) i konzervisano (sterilizovano i pasterizovano) povrće. Autori, takođe, daju i predloge koji treba da doprinesu povećanju izvoza. Izvoz povrća i prerađevina ostvaruje tendenciju rasta. U strukturi izvoza najveće učešće ima sveže povrće (26,2%), sledi smrznuto (25,2%), konzervisano (23,1%) i sušeno povrće (21,2%) i ostalo povrće (4,3%). Odsustvo marketing koncepta privrednih subjekata, značajnija pomoć države i agrarni protekcionizam razvijenih zemalja predstavljaju limitirajući činilac unapređenja izvoza povrća iz naše zemlje.
PB  - Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt
T2  - Ekonomika poljoprivrede
T1  - SWOT analysis of vegetable and processed vegetable export
T1  - SWOT analiza izvoza povrća i prerađevina
EP  - 175
IS  - 2
SP  - 163
VL  - 55
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1664
ER  - 
@article{
author = "Vlahović, Branislav and Stevanović, Simo and Puškarić, Anton",
year = "2008",
abstract = "The basic aim of researches is to perceive demonstrated trends, structure and regional destination of export of vegetable and processed vegetable from the Republic of Serbia. Fresh and processed vegetable - frozen, dried (dehydrated) and canned vegetable are being analyzed in this paper. Authors gives suggestions that must increase vegetable export. Export of vegetable and processed vegetable realized growth tendency. In export the most participation has fresh vegetable (26,2%), then frozen vegetable (25,2%), canned vegetable (23,1%) and dried vegetable (21,2%). Absence of marketing concept of economic entity, absence of national institution assistance and agrarian protectionism of developed countries are restrictive factor of export promotion from the Republic of Serbia., Osnovni cilj istraživanja jeste da sagleda ispoljene trendove, strukturu i regionalnu destinaciju izvoza povrća i prerađevina od povrća iz Republike Srbije. Analiza je rađena za sveže i prerađeno povrće - smrznuto, sušeno (dehidrirano) i konzervisano (sterilizovano i pasterizovano) povrće. Autori, takođe, daju i predloge koji treba da doprinesu povećanju izvoza. Izvoz povrća i prerađevina ostvaruje tendenciju rasta. U strukturi izvoza najveće učešće ima sveže povrće (26,2%), sledi smrznuto (25,2%), konzervisano (23,1%) i sušeno povrće (21,2%) i ostalo povrće (4,3%). Odsustvo marketing koncepta privrednih subjekata, značajnija pomoć države i agrarni protekcionizam razvijenih zemalja predstavljaju limitirajući činilac unapređenja izvoza povrća iz naše zemlje.",
publisher = "Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt",
journal = "Ekonomika poljoprivrede",
title = "SWOT analysis of vegetable and processed vegetable export, SWOT analiza izvoza povrća i prerađevina",
pages = "175-163",
number = "2",
volume = "55",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1664"
}
Vlahović, B., Stevanović, S.,& Puškarić, A.. (2008). SWOT analysis of vegetable and processed vegetable export. in Ekonomika poljoprivrede
Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt., 55(2), 163-175.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1664
Vlahović B, Stevanović S, Puškarić A. SWOT analysis of vegetable and processed vegetable export. in Ekonomika poljoprivrede. 2008;55(2):163-175.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1664 .
Vlahović, Branislav, Stevanović, Simo, Puškarić, Anton, "SWOT analysis of vegetable and processed vegetable export" in Ekonomika poljoprivrede, 55, no. 2 (2008):163-175,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1664 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О репозиторијуму AgroSpace | Пошаљите запажања

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумГрупеАуториНасловиТемеОва институцијаАуториНасловиТеме

Статистика

Преглед статистика

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О репозиторијуму AgroSpace | Пошаљите запажања

re3dataOpenAIRERCUB