University of Belgrade - Faculty of Agriculture
AgroSpace - Faculty of Agriculture Repository
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • View Item
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Potentials of application adjunct cultures in cheese production

Potencijali primene dopunskih kultura u proizvodnji sireva

Thumbnail
2007
1602.pdf (57.62Kb)
Authors
Obradović, Dragojlo
Radin, Dragoslava
Radulović, Zorica
article (publishedVersion)
Metadata
Show full item record
Abstract
Attempts to select lactic acid bacteria for use as adjuncts have been made, with the purpose of both controlling off-flavors in cheese and enhancing the development of good cheese flavor. A promising application of bacteriocin-producing LAB is a control of adventitious spoilage microorganisms and their use as cell-lysis inducing agents to increase proteolysis and flavor formation in cheese. It is also proposed that cheese could be an effective vehicle for delivery of probiotics to the consumer.
Mikroorganizmi imaju ključnu ulogu u toku proizvodnje i zrenja sireva. U tim procesima velika pažnja se poklanja izboru starter kultura, ali se često zaboravlja aktivnost takozvane sekundarne mikroflore koja je specifično vezana za određena svojstva pojedinih vrsta sireva. Ta mikroflora može da posluži kao potencijalni izvor sojeva koji bi ulazili u sastav takozvanih "dopunskih" kultura čija je funkcija poboljšanje senzornih osobina i skraćenje zrenja sireva. U dopunske kulture mogle bi da spadaju i one koje sadrže sojeve koji sintetišu bakteriocine u cilju sprečavanja razvića neželjene mikroflore ili koji ubrzavaju proces liziranja ćelija čime se oslobađa veliki broj intracelularnih enzima bitnih za procese zrenja. Isto tako i primena probiotika u proizvodnji sireva privlači sve veću pažnju, jer su se sirevi pokazali kao dobri vektori za prenos probiotika.
Keywords:
adjunct culture / cheese ripening / autolysis / bacteriocin / probiotic / dopunske kulture / sekundarna mikroflora / autoliza / probiotik / zrenje sira
Source:
Savremena poljoprivreda, 2007, 56, 5, 75-80
Publisher:
  • Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad

ISSN: 0350-1205

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1605
URI
http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1605
Collections
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
Institution/Community
Poljoprivredni fakultet

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the AgroSpace Repository | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutions/communitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the AgroSpace Repository | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB