Приказ основних података о документу

Ekonomske mogućnosti adaptacije animalne proizvodnje u cilju povezivanja i harmonizacije sa poljoprivredom ujedinjene Evrope

dc.creatorSimić, Jeremija
dc.creatorŠagovnović, Andjelko
dc.creatorStevanović, Simo
dc.date.accessioned2020-12-17T17:39:08Z
dc.date.available2020-12-17T17:39:08Z
dc.date.issued1999
dc.identifier.issn1450-8109
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/154
dc.description.abstractThe paper discusses the economic possibilities and needs for adapting the agricultural production with the aim of exporting on the European market, especially meeting the EU countries' requirements. A comparative study has been conducted in order to analyze the agricultural production development with special reference to livestock production. Current meat production trends and possibilities of alternative programs, considering the available resources and meeting modem European market needs, are analyzed. From the standpoint of natural resources at disposal (structure and quality), current experiences and the personnel trained, Yugoslavia has economic possibilities of producing animal-origin foods, making it competitive and economically efficient on the European and world market. .en
dc.description.abstractU radu su izučene ekonomske mogućnosti i neophodnost prilagođavanja poljoprivredne proizvodnje u funkciji izvoza agrarnih proizvoda na evropsko tržište, posebno u zemlje EU. Prethodno su analizirani komparativni uslovi i ostvarena dostignuća dosadašnjeg razvoja poljoprivredne proizvodnje, posebno stočarske. Sagledane su tendencije ostvarivanja proizvodnje mesa i mogućnosti izbora alternativnih programa u skladu sa raspoloživim resursima i zahtevima savremenog evropskog tržišta. U celini, u SR Jugoslaviji postoje realne ekonomske mogućnosti, posebno sa stanovišta zastupljenosti (strukture i kvaliteta) raspoloživih prirodnih resursa, stečenih iskustava, osposobljenosti stručnih kadrova, za usmeravanje proizvodnje biološki kvalitetne i visokoproduktivne proizvodnje animalnih proizvoda poznatog geografskog porekla a koji mogu biti konkurentni i profitabilni na evropskom i svetskom tržištu.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceJournal of Agricultural Sciences (Belgrade)
dc.subjectproduction adaptationen
dc.subjectorganic food productsen
dc.subjectmarket conditionsen
dc.subjectexporten
dc.titleEconomic possibility of adaptation of animal production for linking and harmonization to agriculture in united Europeen
dc.titleEkonomske mogućnosti adaptacije animalne proizvodnje u cilju povezivanja i harmonizacije sa poljoprivredom ujedinjene Evropesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-SA
dc.citation.epage106
dc.citation.issue1
dc.citation.other44(1): 99-106
dc.citation.spage99
dc.citation.volume44
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_154
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу