Приказ основних података о документу
Economic possibility of adaptation of animal production for linking and harmonization to agriculture in united Europe
Ekonomske mogućnosti adaptacije animalne proizvodnje u cilju povezivanja i harmonizacije sa poljoprivredom ujedinjene Evrope
dc.creator | Simić, Jeremija | |
dc.creator | Šagovnović, Andjelko | |
dc.creator | Stevanović, Simo | |
dc.date.accessioned | 2020-12-17T17:39:08Z | |
dc.date.available | 2020-12-17T17:39:08Z | |
dc.date.issued | 1999 | |
dc.identifier.issn | 1450-8109 | |
dc.identifier.uri | http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/154 | |
dc.description.abstract | The paper discusses the economic possibilities and needs for adapting the agricultural production with the aim of exporting on the European market, especially meeting the EU countries' requirements. A comparative study has been conducted in order to analyze the agricultural production development with special reference to livestock production. Current meat production trends and possibilities of alternative programs, considering the available resources and meeting modem European market needs, are analyzed. From the standpoint of natural resources at disposal (structure and quality), current experiences and the personnel trained, Yugoslavia has economic possibilities of producing animal-origin foods, making it competitive and economically efficient on the European and world market. . | en |
dc.description.abstract | U radu su izučene ekonomske mogućnosti i neophodnost prilagođavanja poljoprivredne proizvodnje u funkciji izvoza agrarnih proizvoda na evropsko tržište, posebno u zemlje EU. Prethodno su analizirani komparativni uslovi i ostvarena dostignuća dosadašnjeg razvoja poljoprivredne proizvodnje, posebno stočarske. Sagledane su tendencije ostvarivanja proizvodnje mesa i mogućnosti izbora alternativnih programa u skladu sa raspoloživim resursima i zahtevima savremenog evropskog tržišta. U celini, u SR Jugoslaviji postoje realne ekonomske mogućnosti, posebno sa stanovišta zastupljenosti (strukture i kvaliteta) raspoloživih prirodnih resursa, stečenih iskustava, osposobljenosti stručnih kadrova, za usmeravanje proizvodnje biološki kvalitetne i visokoproduktivne proizvodnje animalnih proizvoda poznatog geografskog porekla a koji mogu biti konkurentni i profitabilni na evropskom i svetskom tržištu. | sr |
dc.publisher | Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd | |
dc.rights | openAccess | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ | |
dc.source | Journal of Agricultural Sciences (Belgrade) | |
dc.subject | production adaptation | en |
dc.subject | organic food products | en |
dc.subject | market conditions | en |
dc.subject | export | en |
dc.title | Economic possibility of adaptation of animal production for linking and harmonization to agriculture in united Europe | en |
dc.title | Ekonomske mogućnosti adaptacije animalne proizvodnje u cilju povezivanja i harmonizacije sa poljoprivredom ujedinjene Evrope | sr |
dc.type | article | |
dc.rights.license | BY-SA | |
dc.citation.epage | 106 | |
dc.citation.issue | 1 | |
dc.citation.other | 44(1): 99-106 | |
dc.citation.spage | 99 | |
dc.citation.volume | 44 | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_154 | |
dc.type.version | publishedVersion |
Документи
Датотеке | Величина | Формат | Преглед |
---|---|---|---|
Уз овај запис нема датотека. |