Milk capacities and production in Serbia
Kapaciteti i proizvodnja mleka u Srbiji
Abstract
Milk production trends tend to rise, however due to market demands and the living standard of the population a more significant production increase is substantially limited. Considering the declining trend of milking cows a major total milk production increase may be achieved by raising the milking capacity per animal. In Serbia there is an excess of dairy plants considering the achieved milk production. This results in a declining competitiveness between dairy plants on both the domestic and foreign market. Diary plants are satisfied with the premium awards because these contribute to a continuous and permanent milk supply. Some major dairy plants offer expertise help to producers with regard to production specialization.
Proizvodnja mleka je u porastu, ali je značajnije povećanje limitirano zahtevima tržišta i standardom stanovništva. Imajući u vidu trend smanjenja broja muznih krava do veće ukupne proizvodnje možemo doći jedino povećanjem mlečnosti po grlu. U odnosu na ostvarenu proizvodnju mleka Srbija ima previše mlekara. Posledica ovakvog stanja je smanjena konkurentnost mlekara na domaćem i stranom tržištu. Iako postojeći sistem isplate premija za mleko odgovara mlekarama, jer im obezbeđuje stalne dobavljače, one najveće različitim merama pružaju pomoć proizvođačima u pogledu veće specijalizacije proizvodnje.
Keywords:
milk production / milk capacities / competitiveness / proizvodnja mleka / kapaciteti mlekara / konkurentnostSource:
Savremena poljoprivreda, 2007, 56, 5, 1-11Publisher:
- Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad