Приказ основних података о документу

Uticaj oblika i količine azota na organsku produkciju kukuruza

dc.creatorGlamočlija, Djordje
dc.creatorBlažić, Marija
dc.creatorKresović, Mirjana
dc.creatorŽivanović, Ljubiša
dc.date.accessioned2020-12-17T18:57:37Z
dc.date.available2020-12-17T18:57:37Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.issn0354-7698
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1440
dc.description.abstractInvestigation about effect of high amounts of nitrogen and source of nitrogen on maize organic production was conducted on Agriculture faculty experimental field in Radmilovac. Object of research was hybrid ZP 434. Four variants of nitrogen nutrition were applied: 50 kg/ha, 100 kg/ha, 150 kg/ha 200 kg/ha and control. Second factor was two source of nitrogen ammonium-nitrate (KAN) and carbamide (Urea). Results showed that application of high amounts of nitrogen on soil with 0.17% of this nutrient had significant effect on maize plants, morphological characteristics productivity and nutritive value of grain. Effect of two different sources of nitrogen was influenced by water regime during growing period. Under conditions of better water regime Urea was more suitable for plant nutrition while effect of KAH was better under unfavorable water regime.en
dc.description.abstractDvogodišnja istraživanja uticaja povećanih količina i oblika azota na organsku produkciju kukuruza izvedena su na Školskom dobru Poljoprivrednog fakulteta u Radmilovcu. Predmet proučavanja bio je hibrid kukuruza ZP 434. Obuhvaćene su četiri varijante ishrane kukuruza azotom 50 kg/ha, 100 kg/ha 150 kg/ha i 200 kg/ha aktivne materije i kontrola. Drugi faktor bila su dva oblik azotnih soli: krečni amonijumnitrat (KAN) i karbamid, odnosno diamid ugljene kiseline (Ureja). Rezultati ovih istraživanja pokazali su da na zemljištu srednje obezbeđenom azotom (0,17%) ovaj biogeni elemenat u povećanim količinama značajno utiče na morfološke i produktivne osobine biljaka, kao i na hranljivu vrednost zrna kukuruza. Oblik azotnih hraniva takođe, je uticao na ove vrednosti, ali je efekat Ureje, odnosno KAN-a bio različit pri različitom vodnom režimu. U uslovima povoljnijeg rasporeda padavina Ureja je bila pogodnija za ishranu biljaka, a KAN u godini sa nepovoljnijim vodnim režimom.sr
dc.publisherInstitut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.sourceZbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo
dc.subjectmaizeen
dc.subjectnitrogen nutrients KAN and Ureaen
dc.subjectyield and nutritive value of kernelsen
dc.subjectkukuruzsr
dc.subjectazotna hraniva KAN i Urejasr
dc.subjectprinos i hranljiva vrednost zrnasr
dc.titleThe influence of increased amounts and source of nitrogen on maize organic productionen
dc.titleUticaj oblika i količine azota na organsku produkciju kukuruzasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage479
dc.citation.issue1
dc.citation.other44(1): 469-479
dc.citation.spage469
dc.citation.volume44
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/381/1437.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1440
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу