Univerzitet u Beograd - Poljoprivredni fakultet
AgroSpace - Repozitorijum Poljoprivrednog fakulteta
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Srpski (latinica) 
    • Engleski
    • Srpski (ćirilica)
    • Srpski (latinica)
  • Prijava
Pregled zapisa 
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Pregled zapisa
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Pregled zapisa
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Genetic resources in pig breeding: Moravka

Genetički resursi u svinjarstvu - Moravka

Thumbnail
2007
1385.pdf (456.3Kb)
Autori
Petrović, Milica
Mijatović, Milan
Radojković, Dragan
Radović, Čedomir
Marinkov, G.
Stojanović, Lj.
Članak u časopisu (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentu
Apstrakt
Objective of the paper was to present characteristics of native/autochthonous pig breed Moravka, reared in the previous century, as well as results relating to activities such as collection, selection, identification and production performance of investigated heads in 2004. Moravka is one of three pig breeds in Serbia included in the programme of preservation of animal genetic resources.
U našoj zemlji su evidentirane tri autohtone rase svinja: mangulica, moravka i resavka. Moravka i resavka su dve autohtone rase svinja koje su u opasnosti da nestanu, te su obuhvaćene programom očuvanja i održivog korišćenja. U radu su prikazane karakteristike autohtone rase svinja moravka gajene u prošlom veku (Tabela 1 i 2) kao i rezultati rada na sakupljanju, odabiranju, identifikaciji i proizvodnim osobinama grla rase moravka od 2004. godine (Tabela 3 i 4). Prosečna telesna masa krmača (u jednom zapatu) starosti od 3 do 5 godina, bila je 77,67 kg a visina grebena 63,83 cm. Krmače su oprasile prosečano 7,20 prasadi sa variranjem od 5 do 14. U tovu od 31,92 do 94,33 kg prosečan dnevni prirast je bio 385g/dan a konverzija hrane 3,74 kg kukuruza za kilogram prirasta telesne mase. Prosečan dnevni prirast je bio najveći izmedju 3. i 4. merenja (514 g/dan) što odgovara uzrastu od 253 do 283 dana.
Ključne reči:
animal genetic resources / pig / native autochthonous breed / Moravka
Izvor:
Biotechnology in Animal Husbandry, 2007, 23, 1-2, 1-11
Izdavač:
  • Institut za stočarstvo, Beograd

DOI: 10.2298/BAH0702001P

ISSN: 1450-9156

[ Google Scholar ]
URI
http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1388
Kolekcije
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
Institucija/grupa
Poljoprivredni fakultet
TY  - JOUR
AU  - Petrović, Milica
AU  - Mijatović, Milan
AU  - Radojković, Dragan
AU  - Radović, Čedomir
AU  - Marinkov, G.
AU  - Stojanović, Lj.
PY  - 2007
UR  - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1388
AB  - Objective of the paper was to present characteristics of native/autochthonous pig breed Moravka, reared in the previous century, as well as results relating to activities such as collection, selection, identification and production performance of investigated heads in 2004. Moravka is one of three pig breeds in Serbia included in the programme of preservation of animal genetic resources.
AB  - U našoj zemlji su evidentirane tri autohtone rase svinja: mangulica, moravka i resavka. Moravka i resavka su dve autohtone rase svinja koje su u opasnosti da nestanu, te su obuhvaćene programom očuvanja i održivog korišćenja. U radu su prikazane karakteristike autohtone rase svinja moravka gajene u prošlom veku (Tabela 1 i 2) kao i rezultati rada na sakupljanju, odabiranju, identifikaciji i proizvodnim osobinama grla rase moravka od 2004. godine (Tabela 3 i 4). Prosečna telesna masa krmača (u jednom zapatu) starosti od 3 do 5 godina, bila je 77,67 kg a visina grebena 63,83 cm. Krmače su oprasile prosečano 7,20 prasadi sa variranjem od 5 do 14. U tovu od 31,92 do 94,33 kg prosečan dnevni prirast je bio 385g/dan a konverzija hrane 3,74 kg kukuruza za kilogram prirasta telesne mase. Prosečan dnevni prirast je bio najveći izmedju 3. i 4. merenja (514 g/dan) što odgovara uzrastu od 253 do 283 dana.
PB  - Institut za stočarstvo, Beograd
T2  - Biotechnology in Animal Husbandry
T1  - Genetic resources in pig breeding: Moravka
T1  - Genetički resursi u svinjarstvu - Moravka
EP  - 11
IS  - 1-2
SP  - 1
VL  - 23
DO  - 10.2298/BAH0702001P
ER  - 
@article{
author = "Petrović, Milica and Mijatović, Milan and Radojković, Dragan and Radović, Čedomir and Marinkov, G. and Stojanović, Lj.",
year = "2007",
abstract = "Objective of the paper was to present characteristics of native/autochthonous pig breed Moravka, reared in the previous century, as well as results relating to activities such as collection, selection, identification and production performance of investigated heads in 2004. Moravka is one of three pig breeds in Serbia included in the programme of preservation of animal genetic resources., U našoj zemlji su evidentirane tri autohtone rase svinja: mangulica, moravka i resavka. Moravka i resavka su dve autohtone rase svinja koje su u opasnosti da nestanu, te su obuhvaćene programom očuvanja i održivog korišćenja. U radu su prikazane karakteristike autohtone rase svinja moravka gajene u prošlom veku (Tabela 1 i 2) kao i rezultati rada na sakupljanju, odabiranju, identifikaciji i proizvodnim osobinama grla rase moravka od 2004. godine (Tabela 3 i 4). Prosečna telesna masa krmača (u jednom zapatu) starosti od 3 do 5 godina, bila je 77,67 kg a visina grebena 63,83 cm. Krmače su oprasile prosečano 7,20 prasadi sa variranjem od 5 do 14. U tovu od 31,92 do 94,33 kg prosečan dnevni prirast je bio 385g/dan a konverzija hrane 3,74 kg kukuruza za kilogram prirasta telesne mase. Prosečan dnevni prirast je bio najveći izmedju 3. i 4. merenja (514 g/dan) što odgovara uzrastu od 253 do 283 dana.",
publisher = "Institut za stočarstvo, Beograd",
journal = "Biotechnology in Animal Husbandry",
title = "Genetic resources in pig breeding: Moravka, Genetički resursi u svinjarstvu - Moravka",
pages = "11-1",
number = "1-2",
volume = "23",
doi = "10.2298/BAH0702001P"
}
Petrović, M., Mijatović, M., Radojković, D., Radović, Č., Marinkov, G.,& Stojanović, Lj.. (2007). Genetic resources in pig breeding: Moravka. in Biotechnology in Animal Husbandry
Institut za stočarstvo, Beograd., 23(1-2), 1-11.
https://doi.org/10.2298/BAH0702001P
Petrović M, Mijatović M, Radojković D, Radović Č, Marinkov G, Stojanović L. Genetic resources in pig breeding: Moravka. in Biotechnology in Animal Husbandry. 2007;23(1-2):1-11.
doi:10.2298/BAH0702001P .
Petrović, Milica, Mijatović, Milan, Radojković, Dragan, Radović, Čedomir, Marinkov, G., Stojanović, Lj., "Genetic resources in pig breeding: Moravka" in Biotechnology in Animal Husbandry, 23, no. 1-2 (2007):1-11,
https://doi.org/10.2298/BAH0702001P . .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu AgroSpace | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

Kompletan repozitorijumGrupeAutoriNasloviTemeOva institucijaAutoriNasloviTeme

Statistika

Pregled statistika

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu AgroSpace | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB