Приказ основних података о документу

Ispitivanje kvaliteta kajmaka - hemijski, mikrobiološki i senzorni aspekt

dc.creatorDjerovski, Jelena
dc.creatorRadulović, Zorica
dc.creatorRadin, Dragoslava
dc.creatorRadovanović, Mira
dc.creatorPudja, Predrag
dc.date.accessioned2020-12-17T18:47:32Z
dc.date.available2020-12-17T18:47:32Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.issn0353-6564
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1268
dc.description.abstractKajmak is autohthonous product, which is traditionally made like farmhouse fermented milk product by farmers. In such conditions of production, quality of kajmak is usually very variable and nonstandard. The aim of this paper was to research chemical composition, autohthonous microflora, microbiological and sensory quality of kajmak samples, which had been collected from green markets and supermarkets on Belgrade territory. Chemical composition and sensory quality of tested kajmak samples showed great difference, while according to microbiological analyses, not all samples were suitable for human consumption. Industrial production of kajmak, under controlled conditions and usage of starter cultures could be the solution for getting good standard quality of this dairy product. Also, this could lead to better marketing possibilities for domestic market and for export.en
dc.description.abstractKajmak predstavlja autohtoni proizvod, čija je proizvodnja pretežno zastupljena u seoskim domaćinstvima i zasniva se na tradicionalnom postupku dobijanja. U takvim uslovima, proizvod je veoma neujednačenog i nestandardizovanog kvaliteta. Cilj rada je bio da se ispita hemijski sastav autohtona mikroflora i mikrobiološka ispravnost, kao i senzorne karakteristike uzoraka kajmaka koji se mogu naći u slobodnoj prodaji na teritoriji Beograda. U pogledu hemijskog sastava i senzornog kvaliteta svi ispitivani uzorci kajmaka pokazuju veliku raznolikost, dok u mikrobiološkom pogledu uzorci ne odgovaraju važećim normama Pravilnika, te kao takvi ne bi smeli da se stavljaju u promet. Rešenje pitanja standardizacije procesa proizvodnje i kvaliteta kajmaka moglo bi biti u industrijskoj proizvodnji koja bi dala proizvod dobrog standardnog kvaliteta. To bi omogućilo i veći plasman kajmaka kako na domaćem, tako i stranom tržištu.sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourcePrehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi
dc.subjectkajmaken
dc.subjectchemical compositionen
dc.subjectcrobiologicalen
dc.subjectkajmaksr
dc.subjecthemijski sastavsr
dc.subjectmikrobiološka ispravnostsr
dc.titleThe research of kajmak quality: Chemical, microbiological and sensor aspecten
dc.titleIspitivanje kvaliteta kajmaka - hemijski, mikrobiološki i senzorni aspektsr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage28
dc.citation.issue1-2
dc.citation.other17(1-2): 25-28
dc.citation.spage25
dc.citation.volume17
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/239/1265.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1268
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу