Приказ основних података о документу

Otpadne vode industrije mleka

dc.creatorBaras, Josip K.
dc.creatorJovanović, Snežana
dc.date.accessioned2020-12-17T18:47:08Z
dc.date.available2020-12-17T18:47:08Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.issn0353-6564
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1261
dc.description.abstractThe problem of pollution and wastewater creation from dairy plants has not been adequately researched in our scientific journals. Problems of wastewater origin and purification were mostly considered. However, modern principles of sustainable development initiate wide aspect of environmental protection. In this way environmental protection becomes component of technological production process which leads to final goal, technology without waste. Sustainable development implies maximum rationalization of consumption of all natural resources, along with maximum recycling or processing in new technological procedures of all byproducts. It demands detail analysis of technological processes, whose goal is to establish critical phases for wastewater origin, prevention and reduction. In this paper, basic principles of production rationalization in dairy industry by applied methodology of critical points determination, waste material origination, waste prevention methods, as well as recycling possibility or waste processing were considered. Also, characteristic data of water consumption, wastewater origin and characteristics are given in this paper. Basic principles of water management and ways of overcoming wastewater problems were also considered.en
dc.description.abstractProblematici nastajanja i zagađivanja otpadnih voda u industriji mleka u domaćoj literaturi nije poklonjena zadovoljavajuća pažnja. Uglavnom su razmatrani problemi nastajanja i prećišćavanja otpadnih voda. Međutim savremeni principi održivog razvoja uvode širi aspekt zaštite životne sredine, kojim ona postaje sastavni deo tehnološkog postupka i koji vodi konačnom cilju, tehnologiji bez otpada. Održiv razvoj podrazumeva maksimalnu racionalizaciju potrošnje svih prirodnih resursa i maksimalnu reciklažu ili preradu u novim tehnološkim postupcima svih pratećih proizvoda. To zahteva detaljnu analizu tehnoloških postupaka s ciljem utvrđivanja kritičnih faza za nastajanje otpadnih proizvoda i sprovođenje mera radi sprečavanja ili smanjenja nastajanja otpada. Poštujući principe održivog razvoja, u ovom radu su razmotreni osnovni principi racionalizacije proizvodnje u industriji mleka primenom metodologije određivanja kritičnih tačaka nastajanja otpadnih materija, načina sprečavanja nastajanja otpada, kao i mogućnosti reciklaže ili prerade otpada, koji se ne može izbeći. U radu su takođe dati karakteristični podaci o potrošnji vode, nastajanju i karakteristikama otpadnih voda. Razmotreni su osnovni principi upravljanja vodom i načinima rešavanja problema otpadnih voda.sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourcePrehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi
dc.subjectdairy industryen
dc.subjectwastewateren
dc.subjectwaste processingen
dc.subjectproduction process rationalizationen
dc.subjectwaste recyclingen
dc.subjectwater managementen
dc.subjectindustrija mlekasr
dc.subjectotpadne vodesr
dc.subjectprerada otpadasr
dc.subjectracionalizacija proizvodnjesr
dc.subjectreciklaža otpadasr
dc.subjectupravljanje vodomsr
dc.titleWastewater from dairy plantsen
dc.titleOtpadne vode industrije mlekasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage38
dc.citation.issue1-2
dc.citation.other17(1-2): 29-38
dc.citation.spage29
dc.citation.volume17
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/231/1258.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1261
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу