Приказ основних података о документу

Otpornost varijeteta sorte Merlo prema niskim temperaturama u kontrolisanim uslovima

dc.creatorVujović, Dragan
dc.creatorMaletić, Radojka
dc.date.accessioned2020-12-17T18:45:48Z
dc.date.available2020-12-17T18:45:48Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.issn1450-8109
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1238
dc.description.abstractTests were carried out on the influence of low temperatures during winter dormancy on per cent of central and lateral buds freezing in Merlot Standard and its varieties. The method applied was in vitro artificial freezing of cuttings of one-year-old shoots in cold storage. Three low temperatures were applied: -15°C, -20°C and -25°C. Tests were performed simultaneously in all varieties three times during winter on December 25, January 25 and February 25 in 1998, 1999 and 2000. The results indicate statistically significant differences between studied varieties and low temperatures applied. Damage of central and lateral buds was significantly lower at -20°C than at -25°C. .en
dc.description.abstractIspitivan je uticaj niskih temperatura u periodu zimskog mirovanja na procenat izmrzavanja zimskih okaca i suočica kod varijeteta sorte merlo. Primenjena je in vitro metoda veštačkog izmrzavanja reznica jednogodišnjeg lastara u hladnoj komori. Primenjene su tri niske temperature -15°C, -20°C i -25°C. Testiranja su izvođena istovremeno kod svih varijeteta, tri puta u toku zime 25. decembra, 25. januara i 25. februara 1998, 1999 i 2000 godine. Pri temperaturi od -15°C nisu ispoljene štete od izmrzavanja kako na okcima, tako i na suočicama sorte merlo standard i njenih ispitivanih varijeteta. Ustanovljeno je da postoje statistički značajne razlike između ispitivanih varijeteta i primenjenih niskih temperatura. Oštećenja okaca i suočica bila su značajno niža na -20°C nego na -25°C. Prema rezultatima ispitivanja otpornosti okaca i suočica u in vitro uslovima sorta merlo se može bez rizika gajiti u gročanskom vinogorju do -15°C. Međutim, pri nižim temperaturama -20°C i -25°C ispoljavaju se oštećenja različitog intenziteta na okcima i suočicama. .sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceJournal of Agricultural Sciences (Belgrade)
dc.subjectcentral winter buden
dc.subjectlateral buden
dc.subjectstandarden
dc.subjectvarietyen
dc.subjecttemperatureen
dc.subjectfreezing pointen
dc.titleTolerance of the Merlo variety population to low temperatures in controlled conditionsen
dc.titleOtpornost varijeteta sorte Merlo prema niskim temperaturama u kontrolisanim uslovimasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-SA
dc.citation.epage37
dc.citation.issue1
dc.citation.other51(1): 31-37
dc.citation.spage31
dc.citation.volume51
dc.identifier.doi10.2298/JAS0601031V
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/208/1235.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу