Приказ основних података о документу

Upravljanje prirodnim resursima i proizvodnja zdravstveno bezbedne hrane u brdsko-planinskim regionima Srbije

dc.creatorKovačević, Dušan
dc.creatorOljača, Snežana
dc.creatorDolijanović, Željko
dc.creatorJovanović, Života
dc.creatorMilić, Vesna
dc.date.accessioned2020-12-17T18:37:11Z
dc.date.available2020-12-17T18:37:11Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.issn0354-9496
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1091
dc.description.abstractSerbia as a country of SE Europe has variety of geographic, climate, natural and cultural heritage. According to IUCN, mountains of Serbia are part of one of 6 biodiversity centers of temperate climate. Extremely in danger these vulnerable areas require special treatment that would provide whole network of life protection, instead conventional protection of nature. Optimal model of community development for these territories is in the framework of integral rural development strategy. This concept is a part of UNESCO reserve Man and biosphere. Food production is basic component of rural economy which can be applied in our mountains. One of the opportunity for prevention of further soil destruction and natural degradation is recovery of sustainable and organic agriculture. Safe food production is only option which includes environmental protection and life standard increase from economic and social aspect. Introduction of organic agricultural production in Serbia fill long-term demand for population health preservation and environmental protection as well.en
dc.description.abstractSrbija je zemlja jugoistočne Evrope koju karakteriše vrlo raznovrsno geografsko, klimatsko, prirodno i kulturno nasleđe. Prema IUCN, planine Srbije su deo jednog od 6 centara biodiverziteta umerene klime. Budući da su izuzetno ugrožena, ova osetljiva područja zahtevaju specijalan tretman koji bi obezbedio čitavu mrežu zaštite života, umesto klasične zaštite prirode. Najpoželjniji obrazac razvoja zajednice za ovu teritoriju vidi se u okviru integralne strategije ruralnog razvoja. Ovaj koncept je deo UNESCO rezervata Čovek i biosfera. Proizvodnja hrane je osnovna geografski srodna komponenta ruralne ekonomije, koja se može primeniti u našim planinama. Jedna od mogućnosti za sprečavanje daljeg pustošenja zemljišta i degradacije prirodne sredine leži u uspostavljanju održive i organske poljoprivredne proizvodnje. Proizvodnja hrane visoke vrednosti je jedina opcija za poljoprivrednu proizvodnju koja uključuje zaštitu životne sredine i podiže životni standard u ekonomskom i socijalnom pogledu. Uvođenje modela organske poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, takođe, predstavlja i dugoročni zahtev za održanje zdravlja populacije i promovisanje zaštite životne sredine.sr
dc.publisherNaučno društvo za pogonske mašine, traktore i održavanje, Novi Sad i Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet - Institut za poljoprivrednu tehniku, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.sourceTraktori i pogonske mašine
dc.subjectnatural resourcesen
dc.subjectmountainous regionsen
dc.subjectorganic agricultureen
dc.subjectprirodni resursisr
dc.subjectbrdsko-planinski regionisr
dc.subjectorganska poljoprivredasr
dc.titleNatural resources management and safe food production in mountainous regions of Serbiaen
dc.titleUpravljanje prirodnim resursima i proizvodnja zdravstveno bezbedne hrane u brdsko-planinskim regionima Srbijesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage250
dc.citation.issue2
dc.citation.other10(2): 245-250
dc.citation.spage245
dc.citation.volume10
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/82/1088.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1091
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу