Приказ основних података о документу

dc.creatorRadovanović, Radomir
dc.creatorTomić, Nikola
dc.creatorTomašević, Igor
dc.date.accessioned2020-12-17T18:34:05Z
dc.date.available2020-12-17T18:34:05Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.issn0354-2408
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1039
dc.description.abstractSavremenu proizvodnju i promet prehrambenih proizvoda prate brojni incidenti ozbiljne posledice i ogromni materijalni gubici izazvani kontaminiranom hranom i vodom. Kao posledica većih globalnih kriza ili lokalnih incidenata sve više se pooštravaju uslovi, povećavaju zahtevi i traže garancije u pogledu ispravnosti i zdravstvene bezbednosti namirnica. Deo tih zahteva se odnosi i na kompetentno dokazivanje ispravnosti i bezbednosti hrane kroz punu i doslednu primenu nekog od aktuelnih sistema za upravljanje bezbednošću. Opredelenje da li će se to postići kroz HACCP koncept ili standard ISO 22000, prema našem mišljenju je samo deo konkretne potrebe (npr. izvozni poslovi) i/ili poslovne strategije kompanije. Dakle, nesporno je da će sistem upravljanja bezbednošću hrane vremenom morati da bude uveden i potvrđen (u nas to već predviđa Zakon o veterini, čl.80). Prema našem očekivanju, u zemljama u kojima je inspekcijski nadzor umrežen, stalan dosledan i veoma ozbiljan, u kojima su predmet svakodnevnog nadzora svi elementi i zahtevi PRP, GMP, SSOP, HACCP principi itd., gotovo smo sigurni da najveći deo kompanija neće ići na sertifikaciju sistema prema standardu ISO 22000:2005, kao što se nije certifikovao ni HACCP sistem (mada je u SAD obavezan - za meso i proizvode). Ovde pre svega mislimo na SAD, Kanadu i Australiju, budući da je u ovim državama sistematski nadzor i provera efikasnosti i efektivnosti sistema za upravljanje bezbednosti hrane u kompetenciji specijalizovanih tela nadležnih ministarstava (npr. FSIS CFSIS). Sta više, u slučaju uvoza, nezavisno od bilo kakve certifikacije ove zemlje priznaju samo proveru i mišljenje nadležnih nacionalnih tela. S druge strane, pretpostavljamo da će u Evropi značajan broj kompanija u "lancu hrane" ići na sertifikaciju prema standardu ISO 22000. Ovo se posebno odnosi na Srbiju i zemlje iz bližeg okruženja, budući da kod nas ali ni kod njih, još uvek nije izgrađen dobro organizovan i efikasan sistem nadzora u celokupnom lancu proizvodnje i prometa prehrambenih proizvoda.sr
dc.publisherPoslovna politika AD, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceKvalitet
dc.titleBezbednost hrane u svetlu novih standarda i zakonskih propisasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage35
dc.citation.issue9-10
dc.citation.other15(9-10): 30-35
dc.citation.spage30
dc.citation.volume15
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1039
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу