Приказ основних података о документу

Uticaj različitog stepena opterećenja čokota okcima na rodnost, prinos i kvalitet vina klonova sorte Šardone, VCR4 i BCL75

dc.creatorTodić, Slavica
dc.creatorBešlić, Zoran
dc.creatorIvanović, Mile
dc.creatorNikolić, Vladan
dc.date.accessioned2020-12-17T18:33:46Z
dc.date.available2020-12-17T18:33:46Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.issn0354-5695
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1034
dc.description.abstractThe basic parameters of grape productivity and yield, as well as, of wine quality of Chardonnay clones BCL75 and VCR4 were investigated at different bud load levels. The increase in bud loads caused the decrease of the developed shoot percentage without significant changes in the percentage of productive shoots in both observed clones. The increase of bud loads caused the increase of the number of grape branches per vine and the decrease of productivity per bud, developed and productive shoot. At the lowest bud load (12 buds per vine) of the clone VCR4 the yield was low and sugar and total acids contents were high. The significantly increased yield, maintained aroma, high sugar and total acids contents in grape must were obtained at 24 and 36 buds per vine. Wine has a complex flavour and taste, it is exotically fruity and full bodied. A bud load from 12 to 24 buds per vine can be a recommended norm for the clone BCL75. Produced wines had herby flavour accompanied with fruit aroma on apple and peach, and very fresh flavour vivacited, balanced, with expressed aromatic fruit note. The poor wines with weak aroma were obtained at large bud loads and high yields.en
dc.description.abstractIstraživani su osnovni pokazatelji rodnosti, prinosa i kvaliteta grožđa i vina klonova sorte Šardone BCL75 i VCR4, pri različitom stepenu opterećenja čokota zimskim okcima. Kod oba istraživana klona, sa povećanjem opterećenja smanjuje se procenat razvijenih lastara, bez značajnih promena u procentu rodnih lastara. Sa povećanjem opterećenja čokota okcima povećava se broj grozdova po čokotu, a smanjuje rodnost po okcu, razvijenom i rodnom lastaru. Kod klona VCR4 pri najmanjem opterećenju (12 okaca/čokotu) ostvareni su veoma niski prinosi i visok nivo šećera i ukupnih kiselina u širi. Pri opterećenju čokota od 24 i 36 okaca, postignuti su značajno viši prinosi uz očuvan visok nivo šećera i ukupnih kiselina u širi. Vino je kompleksno na mirisu i ukusu, sa mirisom egzotičnog voća, bogato telom. Zbog niskih prinosa u varijanti 1, ne preporučuje se opterećenje od 12 okaca po čokotu. Kod klona BCL75 preporučeno opterećenje okcima kreće se u okvirima Varijante 1 i 2 i iznosi od 12 do 24 okca po čokotu. Dobijena vina su sa mirisom herbe, sa pratećim mirisom voća - jabuka i breskva, na ukusu živa, veoma sveža, uravnotežena, sa izraženom aromatičnom snagom voća. Pri većem opterećenju okcima i višim prinosima, dobijaju se slabija vina razblažene arome.sr
dc.publisherSavez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceJournal of Scientific Agricultural Research
dc.subjectklonsr
dc.subjectopterećenje okcimasr
dc.subjectprinossr
dc.subjectsortasr
dc.subjectšećerisr
dc.subjectukupne kiselinesr
dc.subjectvinosr
dc.titleThe effect of different bud loads on the productivity, yield and wine quality of chardonnay clones VCR4 and BCL75en
dc.titleUticaj različitog stepena opterećenja čokota okcima na rodnost, prinos i kvalitet vina klonova sorte Šardone, VCR4 i BCL75sr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage13
dc.citation.issue2
dc.citation.other66(2): 5-13
dc.citation.spage5
dc.citation.volume66
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/29/1031.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1034
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу